Amerika verbiedt import Frans vlees
De Amerikaanse autoriteiten hebben met onmiddellijke ingang de import van een aantal Franse vleesproducten verboden. Het gaat daarbij onder meer om ganzenlever en varkensvlees.
Aanleiding van het verbod vormen de inspecties die Amerikaanse deskundigen de afgelopen weken hebben uitgevoerd in elf Franse vleesbedrijven die een exportvergunning voor de VS hebben. De condities in deze bedrijven voldeden volgens de autoriteiten niet aan Amerikaanse normen. Evenmin waren de Amerikanen onder de indruk van de prestaties van de Veterinaire Dienst van het Franse ministerie van Landbouw, die deze Franse bedrijven inspecteert.
De Franse minister van Landbouw, Hervé Gaymard, heeft in de afgelopen dagen in Washington nog geprobeerd om het verbod af te wenden. Hij wees erop dat Parijs de veranderingen die de Amerikanen hadden voorgesteld intussen heeft doorgevoerd. Dat maakte blijkbaar weinig indruk op zijn Amerikaanse collega Ann Veneman.
Het besluit van Washington is niet bevorderlijk voor de handelsbetrekkingen tussen Amerika en Europa, die toch al onder spanning staan. Zo zette de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in Genève dinsdag het licht op groen voor EU-sancties tegenover de VS, omdat Washington een antidumpingwet uit 1916 niet heeft herroepen. Vier jaar geleden achtte de WTO deze wet al in strijd met internationale handelsafspraken, maar Washington reageerde niet. De wet wordt volgens de EU en Japan misbruikt om goedkope importen te weren. Volgens Washington is de EU alleen gerechtigd om tegenmaatregelen te nemen als de wet zou worden toegepast, hetgeen volgens de Amerikanen momenteel niet het geval is.
De Senaat in Washington boog zich dinsdag over een ander handelsprobleem tussen de VS en de EU. Het gaat hier om wetgeving die de export bevordert van Amerikaanse bedrijven met hun hoofdkwartier buiten de VS. Bedrijven als Microsoft en Boeing maken hier al jaren uitgebreid gebruik van. Volgens de EU gaat het hier om illegale bevordering van de export. De WTO ondersteunt dit standpunt. Herziening van deze wetgeving zonder de betreffende bedrijven te schaden kost echter geld en dat is in Washington beperkt beschikbaar. Doet men echter niets, dan kan de EU voor 4 miljard dollar aan sancties tegen de VS afkondigen.