VS houden vast aan vredesplan voor Haïti
De Verenigde Staten houden vast aan het internationale vredesplan voor Haïti. Dat heeft een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag gezegd, kort nadat een Haïtiaanse oppositieleider het plan had verworpen.
De woordvoerder zei dat minister Powell van Buitenlandse Zaken met politieke tegenstanders van de Haïtiaanse president Aristide blijft praten over het plan.
Politicus Evans Paul liet dinsdagavond weten dat zowel de politieke als de burgerlijke oppositie het vredesplan verwerpt, omdat dit voorziet in het aanblijven van Aristide als president tot februari 2006. Volgens Evans Paul is zowel de politieke als de burgerlijke oppositie definitief tegen het voorstel om president Aristide tot februari 2006 aan de macht te laten blijven.
Paul is een van de leiders van het Democratisch Platform van politieke partijen en sociale groeperingen. Volgens hem stuurde de oppositie een brief naar de leider van de speciale missie van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) in Haïti. De OAS was een van de opstellers van het plan, samen met de Verenigde Staten, Frankrijk, Canada en de vijftien leden van het Caraïbische samenwerkingsverband Caricom.
De Verenigde Staten en Frankrijk hebben hun inspanningen opgevoerd om een einde te maken aan de burgeroorlog in Haïti. Als eerste westerse mogendheid denkt Frankrijk hardop na over een internationale vredesmacht voor het Caraïbische land.
De Franse president Chirac sluit niet uit dat zijn land troepen voor een dergelijke militaire missie beschikbaar stelt. Het staatshoofd zet echter vooralsnog in op onderhandelingen tussen regering en rebellen. Chirac riep tijdens zijn bezoek aan de Hongaarse hoofdstad Boedapest de strijdende partijen in het Caraïbische land op vredesberaad te voeren.
De Verenigde Staten stuurden ongeveer vijftig militairen naar Haïti om de Amerikaanse ambassade te bewaken. Washington benadrukte dat de militairen zich niet in de strijd zullen mengen.
De Verenigde Staten verlengden de termijn waarbinnen de oppositie akkoord kan gaan met een internationaal vredesplan. De omstreden president Aristide aanvaardde het plan al.
Het staatshoofd suggereerde dinsdag dat de Haïtianen nog voor november een nieuw parlement kunnen kiezen. Verder benadrukte hij dat hij niet zal aftreden, wat de opstandelingen eisen.
Aristide riep de inwoners van zijn land op Haïti niet te ontvluchten. Hij vindt dat ook de oppositie met het vredesplan moet instemmen.
Volgens het vredesvoorstel kan Aristide zijn ambtstermijn tot begin 2006 gewoon uitzitten. Hij moet wel een nieuwe premier naast zich dulden die een regering zal samenstellen waarin ook de oppositiegroepen hun zegje kunnen doen.
Het merendeel van de ongeveer 85 Nederlanders in Haïti had dinsdag nog geen gehoor gegeven aan het advies van het ministerie van Buitenlandse Zaken om het land te verlaten. Tenzij de situatie drastisch verslechtert, zal een kwart tot eenderde uiteindelijk vertrekken, verwacht de Nederlandse consul R. Padberg.
Volgens de diplomaat biedt het land dezer dagen een tegenstrijdig beeld. Aan de ene kant leveren de rebellen slag met troepen die trouw zijn gebleven aan president Aristide, aan de andere kant vieren de inwoners van de hoofdstad Port-au-Prince massaal carnaval.