Binnenland

Aanvallende uilen, kauwen en zwanen zijn van alle tijden

ZEIST. Een postbode in Rotterdam kreeg maandag een woedend kraaienpaartje achter zich aan. Op de campus in Utrecht hebben studenten en docenten last van boze kauwen die hen proberen te pikken. En in Wageningen beet een blazende gans een hardloper in zijn rug.

Margit Spaak
11 June 2015 19:14Gewijzigd op 15 November 2020 19:36

„Er is niets nieuws onder de zon”, zegt Chris van der Heijden van Vogelbescherming Nederland. „Het is broedtijd, en dan kunnen vooral grotere vogels weleens uitvallen. Dat gebeurt elk jaar rond deze tijd. Zodra het broedseizoen voorbij is, is alles weer rustig.”

Vogelbescherming en vogelonderzoeksbureau Sovon merken wel dat er dit voorjaar opvallend veel meer berichten over aanvallende vogels zijn. Van der Heijden: „Dat heeft waarschijnlijk alles te maken met de terror-
oehoe van Purmerend. Dat dier was in maart van dit jaar wereldwijd in het nieuws en op alle televisiezenders te zien. Daardoor zijn mensen attent geworden. Ze proberen nu een filmpje te maken en zetten het op sociale media als ze ook een aanval van een broedende vogel meemaken.”

De terror-oehoe viel overigens niet aan om een nest te verdedigen. Het was een oorspronkelijk tam beest dat niet meer bang was voor mensen. De oehoe veroorzaakte elk jaar meer overlast en is daarom in maart gevangen. Vogeldeskundigen zijn om die reden erg tegen het tam maken van uilen, kauwen of kraaien. „Op een gegeven moment is het niet leuk meer, bijvoorbeeld omdat een uil elke dag een levende muis of een eendagskuiken wil eten. Dan laat het baasje de vogel los in het bos, maar er ontstaan altijd problemen.”

De ene vogelsoort is agressiever dan de andere in de broedtijd. Van zwanen en ganzen is bekend dat ze zelfs een arm van een mens kunnen breken door met hun vleugels te slaan. Vooral van hardlopers en van mensen die honden uitlaten moeten ze niets hebben.

Bosuilen zijn beruchte aanvallers. „De bosuil geeft geen alarm, integendeel zelfs. De uil vliegt volstrekt geruisloos aan en slaat dan ineens toe met klauwen en snavel. Dat gaat razendsnel. Ze kunnen een oor losscheuren of in een oog krassen.” Sovon adviseert tellers en ringers die uilennesten controleren om een helm met gezichtsmasker te dragen.

„Buizerds en kraaiachtigen kunnen ook fanatiek zijn”, aldus Van der Heijden. Vaak heeft een buizerd of een kraai die aanvalt al eerder succes gehad met zulk gedrag. Dat geeft de vogel moed om steeds sneller en vaker mensen uit de buurt van zijn jongen te jagen. Met succes: vrijwel iedereen slaat op de vlucht voor een woedend beest. Stil blijven staan, schreeuwen en de vogel recht aankijken helpt beter om een aanval af te wenden.

Maar de beste oplossing is volgens de vogelkenners: nog een paar weken uit de buurt van een aanvallende vogel blijven. „Over een week of twee is het broed­seizoen voorbij en is het leed voor dit jaar weer geleden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer