EP: abortus en voorbehoedsmiddelen moeten toegankelijk zijn
STRAATSBURG. Het Europees Parlement heeft dinsdag een liberale resolutie aangenomen waarin vroege seksuele opvoeding wordt aanbevolen. Abortus en voorbehoedsmiddelen moeten op jonge leeftijd toegankelijk zijn.
De resolutie is een uitspraak van het Europees Parlement die formeel weinig status heeft. Lidstaten zijn er niet aan gebonden. Wel is de stemming een peiling van de politieke stemming in de Unie.
Het rapport van het Duitse socialistische parlementslid Maria Noichl heeft de gelijkheid van mannen vrouwen als doel. Het gaat in op een breed spectrum aan problemen, zoals gedwongen prostitutie, armoede onder vrouwen en de loonkloof van 16 procent.
Het rapport vraagt de Europese Commissie werk te maken van geweld tegen vrouwen. „Alleen iemand die vrij van geweld leeft, kan werkelijk participeren in de samenleving”, aldus de toelichting. Daarnaast moeten alle lidstaten van de EU het mogelijk maken het identiteitsbewijs aan te passen aan het „gekozen geslacht.”
De Europese Commissie wordt gevraagd de definitie van gezinnen te veranderen, zodat ook eenoudergezinnen en kinderen bij homoparen als gewone gezinnen worden behandeld.
In het aangenomen rapport wordt erover geklaagd dat veel EU-lidstaten blijven steken in een „ouderwetse” arbeidsverdeling, die is „achterhaald” en vanuit „duurzaamheidsoogpunt” niet meer is te handhaven. Datzelfde geldt voor de ongelijke verdeling van vrouwen en mannen in het bedrijfsleven, vakbonden en (gemeente)raden.
De resolutie vraagt de Commissie te helpen gezondheidszorg voor vrouwen (inclusief abortus) in alle EU-lidstaten toegankelijk te maken. Voor jongeren die nog op school zitten, geldt dat ze seksuele voorlichting moeten krijgen én toegang moeten hebben tot voorbehoedsmiddelen. De Commissie moet er bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op aandringen genderidentiteitsstoornissen niet langer te zien als mentale aandoening.
De resolutie roept ertoe op een eind te maken aan „genderstereotypen.” In het kader daarvan moet onder meer lesmateriaal van scholen worden nagelopen. Overheden zouden campagnes moeten voeren voor nieuwe rolpatronen en genderdiversiteit.
De resolutie werd dinsdag aangenomen met 341 stemmen voor en 281 tegen. Er was veel kritiek op het pleidooi voor vrije abortus en het feit dat lidstaten een liberale moraal zouden moeten omhelzen bij het toegankelijk maken van voorbehoedsmiddelen. Andere bezwaren gingen over het feit dat de EU geen zeggenschap heeft rond abortus, onderwijs en gezinsbeleid.
De Duitse conservatief Beatrix von Storch noemde het rapport „op zijn best pure verspilling van belastinggeld.”
Het Nederlandse D66-lid Sophie in ’t Veld noemde de aanvaarding „een enorme stap vooruit”. „Ik ben blij dat er een progressieve meerderheid is.”