Dijsselbloem: NS had mij moeten informeren
DEN HAAG (ANP). De NS-top had minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën in zijn rol als aandeelhouder van NS eerder moeten informeren over de malversaties bij een aanbesteding in Limburg. Dijsselbloem zei dat dinsdag zelf in een Kamerdebat over de fraude binnen NS.
Ook de raad van commissarissen van NS werd door de NS-top „veel te laat en onvolledig” geïnformeerd. Dat Dijsselbloem zelf zo laat werd ingelicht heeft zijn vertrouwen in NS-topman Timo Huges aangetast, zei hij. Huges stapte afgelopen vrijdag op.
Dijsselbloem zei verder dat het ministerie van Economische Zaken en staatssecretaris Wilma Mansveld (Spoor) wel deels eerder (in maart) waren ingelicht door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Maar die informatie kregen ze vertrouwelijk van de ACM en mochten ze niet delen met het ministerie van Financiën.
EZ kreeg delen van het rapport omdat het verantwoordelijk is voor de mededingingswet en Mansveld kreeg delen van het rapport omdat ze verantwoordelijk is voor de spoorwet. Dijsselbloem kreeg die stukken als aandeelhouder niet van het onafhankelijke ACM. Het definitieve rapport kreeg hij pas op 4 juni.
De minister vindt niet dat hij en Mansveld te lang hebben getreuzeld met ingrijpen bij de NS. Volgens hem werd „het beeld gaandeweg completer” en daarop is ingegrepen.
Dijsselbloem hoefde eind vorige week de raad van commissarissen van NS niet onder druk te zetten om er voor te zorgen dat Huges zou opstappen. De RvC was zelf ook tot die conclusie gekomen. Hij wil de RvC ook niet vervangen. Daar hebben sommige partijen op aangedrongen. De RvC heeft „adequaat opgetreden”, aldus Dijsselbloem.
In opdracht van NS loopt er nu nog een intern onderzoek door advocatenkantoor De Brauw. Dat gaat onder meer over het overnemen door NS-dochter QBuzz van een oud-medewerker van concurrent Veolia.
Dijsselbloem uitte zich vorige week al hard over de cultuur binnen NS. „Als het aan de top fout gaat, dan ziekt het door het hele bedrijf”, zei hij in het debat.