Afwachtende reactie kabinet op EU-asielplan
DEN HAAG. Het kabinet wil nog geen ondubbelzinnig ja of nee zeggen tegen de recente migratievoorstellen van de Europese Commissie.
Dat heeft staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) dinsdagochtend laten weten.
De Europese Commissie wil dat alle EU lidstaten in een periode van twee jaar samen 40.000 asielzoekers overnemen van Italië en Griekenland op basis van een verdeelsleutel. Daarbij gaat het om migranten die na 15 april dit jaar zijn aangekomen of nog zullen aankomen in Griekenland of Italië. Eerder stelde de Commissie al voor dat de gezamenlijke lidstaten 20.000 vluchtelingen moeten opnemen die zich momenteel nog in vluchtelingenkampen buiten de EU bevinden, maar daar inmiddels al wel erkend zijn als vluchteling.
Nederland zou volgens het huidige Europese plan 5,12 procent van de migranten moeten opvangen. Opgeteld zou dat neerkomen op 2779 mensen, boven op de reguliere asielinstroom. De landen die de opvang verzorgen, krijgen een vergoeding van 6000 euro per vluchteling.
Dijkhoff verklaarde vanochtend dat het kabinet het „verwelkomt” dat de Commissie de Europese asielinstroom in crisissituaties in betere banen wil leiden en daarbij alle EU-lidstaten aanspoort hun aandeel daarin te leveren. Tal van onderdelen van het plan roepen volgens het kabinet echter nog de nodige vragen op, of vragen om een nadere uitwerking, zoals de door de Commissie voorgestelde verdeelsleutel.
Bepalend voor de verdeelsleutel zijn nu vooral het bevolkingsaantal en het bruto nationaal product. Veel meer gewicht zou er volgens het kabinet moeten worden toegekend aan de spontane asielinstroom in een land en de asielinspanningen die een land al verricht. Het kabinet wil verder dat de Commissie specificeert bij welke noodsituatie het migratieplan in werking moet treden en hoe de aan lidstaten toegezegde praktische ondersteuning ter plekke er precies uitziet.