MERS gaat slecht van mens op mens over
BILTHOVEN. De besmettelijke ziekte MERS (Middle East Respiratory Syndrome) maakt in Zuid-Korea slachtoffers. Zo’n 1600 mensen worden –thuis of in het ziekenhuis– in quarantaine gehouden, zeker 41 Koreanen werden ziek, 4 zijn er aan de luchtwegaandoening overleden.
Om wat voor aandoening gaat het?
MERS behoort tot de coronavirussen; die veroorzaken luchtweginfecties. Het kan dan gaan om een vrij onschuldige verkoudheid, maar ook om een ziekte als SARS. In 2003 en 2004 overleden daar volgens de WHO 774 mensen aan.
Waar komt MERS vandaan?
Het nieuwe virus dook in 2012 op. Sindsdien heeft het wereldwijd ten minste 443 mensen het leven gekost; zo’n 38 procent van de MERS-patiënten overleeft de ziekte niet. De aandoening komt vooral voor in Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Zuid-Koreanen die in die regio rondreisden, brachten het virus mee naar het Verre Oosten.
Wat zijn de ziekteverschijnselen?
Patiënten zijn vaak kortademig, hebben koorts, hoesten. Sommigen krijgen diarree. De klachten kunnen mild zijn, en wellicht kan een infectie zelfs ongemerkt verlopen.
Hoe verspreidt het virus zich?
Daar is nog weinig over bekend. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de manier waarop mensen besmet raken. Dromedarissen in het Midden-Oosten lijken een centrale rol te spelen. Of de mens besmet raakt via de inademing van besmette lucht, via direct contact of het drinken van rauwe melk is nog niet opgehelderd. De ziekte gaat niet gemakkelijk van mens op mens over. Besmetting via deze route komt vooral voor in het ziekenhuis.
Lijkt MERS op SARS?
Het zijn beide coronavirussen, maar van een verschillend type. SARS gaf een zeldzaam ernstig ziektebeeld. Na de uitbraak in 2003/2004 zijn er geen nieuwe SARS-gevallen meer geweest.
Sinds begin 2015 is er een toename van MERS-patiënten in het Midden-Oosten. Hoe komt dat?
De toename komt deels door besmettingen in ziekenhuizen en heeft mogelijk met het seizoen te maken. Vorig jaar was er in het voorjaar ook een toename van het aantal patiënten. In die ziekenhuizen kan medisch personeel besmet raken doordat maatregelen om infecties te voorkomen, onvoldoende worden nageleefd.
Is MERS te behandelen?
Er bestaat geen medicijn of vaccin tegen dit virus. De behandeling in het ziekenhuis heeft als doel het lichaam optimaal te ondersteunen.
Wat is het risico op MERS in Nederland?
In mei 2014 hebben het Erasmus MC en het RIVM bij twee Nederlanders een MERS-infectie vastgesteld. Beide patiënten herstelden binnen enkele weken. Omdat er jaarlijks duizenden mensen vanuit Nederland naar het Midden-Oosten reizen, is het niet onverwacht dat ook in Nederland patiënten met MERS zijn gevonden. Met goede hygiënemaatregelen is mens-op-mensbesmetting voorkomen. Degenen die met de patiënten in contact waren geweest, werd gevraagd alert te zijn op gezondheidsklachten,
Wordt reizen afgeraden?
Nee, er geldt geen aangepast reisadvies voor het Midden-Oosten. Wel adviseert het RIVM contact met dromedarissen en producten van de dieren, zoals vlees en melk en afvalproducten, te mijden. Mensen met een verminderde weerstand of een chronische ziekte wordt geadviseerd met de (huis)arts te overleggen of het maken van zo’n reis verstandig is.
Wat als ik na een reis naar het Midden-Oosten verkouden word?
De meeste reizigers met luchtwegklachten zullen een normale verkoudheid hebben. Komt daar echter hoge koorts, kortademigheid of diarree bij, dan is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. Geef daarbij aan dat u in het Midden-Oosten bent geweest.
www.rivm.nl, zoeken op MERS.