Zeeuwse SGP verdeeld over meer geld voor Tour
MIDDELBURG. Drie van de zes leden van de SGP-fractie in de Provinciale Staten van Zeeland hebben vrijdag voor een voorstel gestemd om 250.000 euro extra uit te trekken voor veiligheidsmaatregelen tijdens een etappe van de Tour de France die zondag 5 juli finisht op het voormalige werkeiland Neeltje Jans.
SGP-fractievoorzitter Roeland benadrukte vrijdag dat de drie leden zeker niet instemmen met het houden van het wielerevenement op zondag. De partij heeft al eerder verklaard tegen de Tour de France en tegen het verstrekken van overheidsgeld aan topsport te zijn. Roeland: „Dit geld gaat echter niet naar promotie van de Tour, maar wordt gebruikt voor de veiligheid op en rond de stormvloedkering.”
De voorstemmers hadden het gevoel er niet onderuit te kunnen, aldus Roeland. Hij beklemtoonde vrijdag een- en andermaal dat de voltallige SGP-fractie tegen de Tour en zeker tegen een etappe op zondag blijft. „De vraag ”wel of geen Tour” is nu niet aan de orde. Maar als er tijdens zo’n etappe op zondag veiligheidsmaatregelen worden verlangd die contractueel zijn voorgeschreven, dan ontkom je daar niet aan. De SGP heeft de veiligheid van alle burgers hoog in het vaandel. Dat neemt niet weg dat wij als fractie aan deze kwestie een heel vervelend gevoel overhouden. Het blijft een dilemma.”
De fractievoorzitter gaf verder aan dat de drie stemmen vóór niet van beslissend belang zijn geweest voor het aannemen van het voorstel. „Ook als de gehele SGP-fractie tegen had gestemd, was er een Statenmeerderheid voor geweest.”
Voordat de fractie tot stemmen overging, trok ze zich voor beraad terug. Dat gebeurde na een emotionele oproep van gedeputeerde De Reu: „Ik vraag u niet om extra geld voor een sportevenement op zondag. Ik vraag om extra geld om de veiligheid van het publiek te waarborgen.”
Volgens Roeland heeft de PvdA-gedeputeerde in zijn oproep „respect betuigd en meegevoeld met de toch moeilijke afweging die onze fractie moest maken.”
Tegen het collegevoorstel stemden de fractieleden Van den Berge, Van Burg en Dorst; vóór stemden Roeland, Van der Maas en Van de Velde. Wie in de fractie voor en wie tegen hebben gestemd, is eigenlijk niet zo belangrijk, gaf zowel Roeland en Van der Maas aan. „We wilden met drie stemmen voor en drie stemmen tegen ook tegenover onze achterban onze worsteling tot uitdrukking brengen”, zegt Van der Maas.