„Meer aandacht nodig voor werk en sociaal netwerk vluchtelingen”
RIJSWIJK. Er moet meer aandacht komen voor opleiding, werk en het sociaal netwerk van uitgenodigde vluchtelingen. Ruim 70 procent van deze groep voelt zich in Nederland gelukkig. Ruim een derde heeft geen vrienden om zich heen.
Dat blijkt uit een onderzoek door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), waarvan de resultaten donderdag bekend zijn gemaakt.
Van de ondervraagden heeft 23 procent betaald werk. Bij de groep die het langst in Nederland is –zeven tot negen jaar– is dat percentage met 47 het hoogst. Ook doet 28 procent vrijwilligerswerk. Richting lokale werkgevers gaat het COA het belang van werkervaringsplaatsen benadrukken.
Jaarlijks nodigt Nederland 500 vluchtelingen uit. Het gaat om mensen die door de Vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties worden voorgedragen voor hervestiging. In Nederland worden ze meteen in een gemeente gehuisvest.
Van deze groep voelt 73 procent zich hier thuis. Onder meer een sociaal netwerk en het wonen in een kleine gemeente dragen bij aan een hoger geluksgevoel. Ruim een derde heeft geen vrienden om zich heen, bijna de helft heeft hier geen familieleden. „Er bestaat een grote wens om in contact te zijn met anderen, zowel met Nederlanders (90 procent) en mensen uit het herkomstland (73) als met andere vluchtelingen (42).”
Volgens het onderzoek ervaart 10 procent „vaak” en 24 procent „af en toe” discriminatie, bijvoorbeeld op straat, bij officiële instanties of bij het vinden van werk. Opvallend is dat 14 procent van de christelijke respondenten zich vaak gediscrimineerd voelt. Geen van de moslims geeft aan vaak discriminatie te ervaren.
Gemiddeld krijgt Nederland van de vluchtelingen als cijfer een 7,7. Het gevoel van vrijheid en veiligheid speelt daarbij een belangrijke rol. Het gemiddelde cijfer voor het land van herkomst –onder meer Irak, Birma en Congo– is een 5.
Het COA wil de begeleiding van uitgenodigde vluchtelingen verbeteren. De organisatie zet sinds enige tijd onder meer speciale mentoren in: eerder gearriveerde hergevestigde vluchtelingen, die succesvol zijn geïntegreerd. Die aanpak blijkt goed te werken, aldus het COA.