Onderzoek steden en streken: Veluwe het mooist
APELDOORN. Wat is de mooiste provincie? „Zeeland”, zeggen de Zeeuwen. „Limburg”, vindt de gemiddelde Nederlander, eveneens gecharmeerd van Noord-Brabant. Andere provincies lijken niet opgewassen tegen de „bourgondische sfeer” van Neerlands zuidelijkste provincies.
Het is nog niet zo eenvoudig om te bepalen wat de mooiste stad, provincie, gemeente of streek van Nederland is, zo blijkt uit het gisteren gepubliceerde ”Steden & Streken Merkenonderzoek” van merkadviesbureau Hendrik Beerda Brand Consultancy en de Universiteit Utrecht. Enigszins kort door de bocht gesteld: het ligt er maar net aan wie de vraag beantwoordt.
Bourgondische sfeer
Een van de conclusies die uit het tweejaarlijkse onderzoek naar voren komen, is dat de inwoners soms hoog opgeven van de eigen provincie, terwijl de gemiddelde Nederlander er warm noch koud van wordt. Zo zijn Zeeuwen, Groningers en Friezen het meest trots op de eigen provincie, terwijl de gemiddelde Nederlander diezelfde provincies maar matig waardeert. Op de ranglijst staan ze respectievelijk op een zevende, elfde en tiende plaats (zie figuur). Het populairst is Limburg, dat in 2011 en 2013 ook al als beste uit de bus kwam. De provincie is vooral geliefd om haar vele recreatiemogelijkheden, mooie natuur en bourgondische sfeer. Minst populair is Flevoland, dat ook onder de bewoners slecht scoort.
Ook streken, steden en gemeenten legt Beerda langs de meetlat. Hier zijn eveneens constanten met eerdere onderzoeken. Voor de derde keer op rij vinden Nederlanders dat van de ruim 500 onderzochte streken de Veluwe het meest te bieden heeft. De ingrediënten voor het succes van de Gelderse streek zijn de combinatie van natuur en museumaanbod. Vooral het Kröller-Müller Museum in Otterlo en Paleis Het Loo in Apeldoorn zijn echte publiekstrekkers. Zuid-Limburg komt in het lijstje aantrekkelijkste streken op de tweede plaats, gevolgd door Waddeneiland Texel.
Discrepantie tussen inwoners en bezoekers is er eveneens als het gaat om de meest geliefde stad. Bij de gemiddelde Nederlander scoort Amsterdam hoog, maar de Amsterdammers hebben ook oog voor de mindere kanten van zijn stad. Met het woningaanbod en de woonomgeving is het maar droevig gesteld, vinden zij. Om over de vele files maar te zwijgen. Al met al waarderen Amsterdammers hun woonplaats met een elfde plaats, waarmee de Nederlandse hoofdstad net buiten de top tien van bewonerstevredenheid valt.
Afgeven op de eigen stad lijkt typerend voor grote steden. Ook Rotterdam (17) en Den Haag (22) scoren minder hoog onder de inwoners dan beleidsmakers ongetwijfeld hadden gehoopt. Rotterdammers klagen vooral over de veiligheid en hebben het nodige aan te merken op de sfeer. Hagenezen zijn op alle fronten erg kritisch over hun stad en hekelen in het bijzonder het gedrag van hun stadsgenoten.
Meest geliefd onder de eigen inwoners is Maastricht. De Limburgse hoofdstad wordt geroemd om de historische binnenstad, het uitgebreide horeca-aanbod en de mooie, omringende natuur. Het cultuuraanbod heeft een sterke invloed op de bewonerstevredenheid. Na de Maastrichtenaren zijn de inwoners van Den Bosch, Groningen, Leeuwarden, Utrecht, Leiden, Breda, Delft, Haarlem en Nijmegen het meest tevreden over hun woonomgeving.
Volgens onderzoeker Hendrik Beerda lijkt het erop dat inwoners van grote steden veel kritischer zijn over hun stad dan inwoners van kleine steden. „Terwijl veel citymarketeers opkijken tegen het werk van hun collega’s in de grote steden, blijkt de bewonerstevredenheid in de kleinere steden meestal groter te zijn. Bij het stimuleren van het woonplezier kunnen grote steden nog veel leren van de kleinere steden”, aldus de merkenadviseur.
Architectuur
Bezoekers worden vooral enthousiast van steden met een historisch centrum. De onderzoekers hebben een aparte ranglijst gemaakt over de architectuur in de steden. Volgens de bezoekers hebben Amsterdam, Maastricht en Delft de aantrekkelijkste gebouwen.
Aan het derde ”Steden & Streken Merkenonderzoek” deden 12.750 Nederlanders mee. Zij werden geselecteerd via een onlinepanel.