Flinke verliezen op Europese beurzen
AMSTERDAM (ANP). De Europese beurzen stonden donderdagochtend flink in het rood. De oplopende rentes op de obligatiemarkt en de stijgende euro zorgden in combinatie met lage beursvolumes voor koersdruk op de aandelenmarkten. Ook zorgde het uitblijven van een Griekse schuldendeal voor onrust onder beleggers.
„De stijgende rentes hebben een negatief effect op de aandelenkoersen. Iedereen weet dat de rentes op den duur weer gaan stijgen, maar het gaat nu wel in een flink tempo. Ook wordt de euro weer duurder ten opzichte van de Amerikaanse dollar, en dat is slecht voor de Europese bedrijven die actief zijn in de Verenigde Staten”, aldus analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtend 1,6 procent lager op 480,12 punten. De MidKap daalde 1,1 procent naar 742,96 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs leverden tot 2 procent in.
Op de obligatiemarkt steeg de rente op de toonaangevende Duitse tienjarige staatslening tot het hoogste niveau in acht maanden. Eerder dit jaar verdampten de rentes op staatsleningen nog bijna volledig, mede door de steunmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB). ECB-president Mario Draghi liet woensdag echter weten dat de koersschommelingen op de obligatiemarkt waarschijnlijk zullen aanhouden.
Grootste daler in de AEX was kunstmestbedrijf OCI met een verlies van 2,7 procent. Telecombedrijf KPN was de enige stijger met een plus van 0,6 procent, na overnameberichten in de telecomsector.
Deutsche Telekom klom 1,5 procent in Frankfurt. De Amerikaanse aanbieder van satelliettelevisie Dish Network is volgens zakenkrant The Wall Street Journal in gesprek met de Amerikaanse dochter van Deutsche Telekom, T-Mobile US, over een mogelijke fusie.
In Zürich won Syngenta 1,6 procent, na mediaberichten dat het Duitse chemieconcern BASF (min 1,8 procent) zich wil mengen in de overnamestrijd rond het Zwitserse voedingsbedrijf.
De euro was 1,1352 dollar waard, tegen 1,1267 dollar op woensdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,5 procent minder op 59,34 dollar en Brentolie zakte 0,6 procent in prijs tot 63,45 dollar per vat.