Liander: gaslek mag nooit routine zijn
DIEMEN (ANP). Het afwikkelen van een melding van een gaslek mag voor netbeheerders nooit routine worden. Dit zegt een woordvoerster van Liander in reactie op het onderzoek dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) deed naar de fatale gasexplosie in de flat Beukenhorst in Diemen.
In het rapport beveelt de Onderzoeksraad de netbeheerders van het gasnet aan om medewerkers van hun storingsdiensten te bekwamen in het herkennen van risico’s bij telefonische meldingen van graafschade.
„Voor het in ontvangst nemen van gasincidenten geldt een bindend protocol om mensen die het gaslek melden te behoeden voor risico’s zoals explosies. Het protocol klopt. Maar we zijn door de dramatische gebeurtenis in Diemen met de neus op de feiten gedrukt hoe we met het protocol om moeten gaan”, reageert de woordvoerster van Liander. „Intern hebben we na de gasexplosie in Diemen al heel goed gekeken naar de regels. Die zijn al heel streng. Het gaat erom dat het protocol ook goed wordt opgevolgd. Dat betekent dat onze mensen goed moeten doorvragen om de risico’s in te schatten zodat ze de aannemer ter plaatse kunnen opdragen afstand te houden van het gaslek.”
In het onderzoek staat dat nadat de werkzaamheden waren stilgelegd niet is besloten het werkgebied te ontruimen. Zowel de aannemer als de netbeheerder heeft de brandweer niet gewaarschuwd. Volgens de woordvoerster van Liander zijn er geen duidelijke regels voor wie de brandweer dient te bellen. „In negen van de tien gevallen heeft de aannemer de brandweer al gebeld of worden wij door de brandweer opgetrommeld. Alleen bij zeer grote dreiging bellen we de brandweer zelf, met een noodknop.”
Liander noemt het onderzoek van de Onderzoeksraad goed van kwaliteit en gedegen: „We kunnen ons goed vinden in de aanbevelingen. Veiligheid staat voorop”. Liander treedt in overleg met de overige netbeheerders over het uitvoeren van de aanbevelingen.