Economie

Tarieven voor stroom en gas gaan omlaag

DEN HAAG (ANP). Nederlandse huishoudens gaan per 1 juli minder betalen voor stroom en gas. De variabele energietarieven bij bijna alle Nederlandse energieleveranciers gaan omlaag. Dat verwacht vergelijkingswebsite Pricewise na onderzoek onder leveranciers, inkopers en experts op de energiemarkt.

1 June 2015 14:47Gewijzigd op 15 November 2020 19:20
beeld ANP
beeld ANP

De variabele prijs voor gas daalt tussen de 4 en 8 procent en voor elektriciteit tussen de 2 en 4 procent. De energierekening van meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens gaat daardoor omlaag. Gemiddeld tussen de 30 en 60 euro op jaarbasis, zegt Pricewise.

Vooral de daling van de gasprijs heeft een grote impact op de energierekening. „Het gasverbruik is goed voor ongeveer de helft van de rekening. Een Nederlands huishouden met een gemiddeld verbruik gaat op jaarbasis tussen de 25 en 50 euro minder betalen voor gas en 5 tot 10 euro minder voor elektriciteit.”

De nieuwe, lagere tarieven gelden voor alle klanten met een energiecontract met variabele tarieven. Ongeveer 60 procent van de Nederlandse huishoudens heeft zo’n energiecontract. De meeste hiervan zitten bij Nuon, Eneco en Essent.

Essent publiceerde onlangs al dat zij haar variabele tarieven verlaagt. Gas daalt daar tussen de 5 en 8 procent, elektriciteit tussen de 2 en 4 procent.

Bij Eneco daalt de gasprijs met 11 procent en voor elektra met 1 procent, zei een woordvoerder van het energiebedrijf maandag. Dat scheelt een huishoudens respectievelijk 61 euro en 3 euro op de energierekening.

Nuon maakte nog geen cijfers bekend, maar „de prijzen gaan naar beneden met de trend”, bevestigde een woordvoerster. „We herkennen het beeld dat Pricewise schetst.”

De daling van de gasprijs is vooral een gevolg van een afnemende vraag. Deze neemt al enkele jaren af door betere isolatie en zachte winters.

Netbeheerder TenneT verklaart de daling van de tarieven voor elektriciteit in Nederland onder andere door het goed verbonden netwerk van Nederland met omringende Europese landen. Daardoor kan ook goedkope groene stroom uit Duitsland, overcapaciteit uit pieken in zonne- en windenergie, steeds beter doorgang vinden naar Nederland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer