Kerk & religie

Scheidingsmuren tussen Jood en heiden

„De ultraorthodoxe Joden vergeten wel eens dat het heil ook voor de volken is. Maar wij christenen vergeten vaak dat het heil uit de Joden is. God zal Zich over Zijn volk ontfermen en wij zijn daarbij als vreemdeling van harte welkom.”

Van een medewerker
23 February 2004 08:52Gewijzigd op 14 November 2020 00:59
NIJKERK - De stichting Centrum voor Bijbelstudie en Onderzoek te Jeruzalem hield zaterdag haar jaarlijkse conferentiedag in Nijkerk. Sprekers waren prof. T. Blokland, George Ekeroth en de directeur van het bijbelcentrum, Shlomo Hizak (l.). „Christus brak
NIJKERK - De stichting Centrum voor Bijbelstudie en Onderzoek te Jeruzalem hield zaterdag haar jaarlijkse conferentiedag in Nijkerk. Sprekers waren prof. T. Blokland, George Ekeroth en de directeur van het bijbelcentrum, Shlomo Hizak (l.). „Christus brak

Dit zei prof. T. Blokland zaterdag op de jaarlijkse conferentiedag van de stichting Centrum voor Bijbelstudie en Onderzoek te Jeruzalem. Blokland, emeritus hoogleraar belastingrecht aan de Universiteit van Groningen en bestuurslid van de stichting, benadrukte in zijn bijbelstudie dat reeds in het Oude Testament de ”vreemdeling in de poort” wordt uitgenodigd om God te eren. Samen met de Joden.

Blokland zag drie scheidingsmuren. „Het voorhof der heidenen in de tempel als scheidsmuur tussen Jood en Griek, het voorhangsel in het heilige als scheidsmuur tussen God en mens, en de zelfbedachte inzettingen bij de Wet van God.” Christus brak die muren af op Golgotha, zodat de heidenen zich vrij tot Israël mogen begeven en de mensen zich zomaar tot God mogen wenden.

„Wat een actualiteit trouwens, die scheidsmuren.” Blokland doelde hiermee op de scheidingsmuur rond de Westelijke Jordaanoever in Israël. Later op de dag riepen aanwezigen op om vandaag bij het Vredespaleis in Den Haag te gaan demonstreren tegen de Palestijnse terreur. Het Internationaal Gerechtshof begon vandaag met een serie hoorzittingen over deze muur.

Shlomo Hizak, directeur van het bijbelcentrum, riep de aanwezigen met klem op om zich niet te veel vast te pinnen op hun denominaties. „Het maakt niet uit of je hervormd, lutheraan of baptist bent. Het gaat om je liefde tot het Woord van God. De rest is een obstakel. Ik was in de Oekraïne bij een baptistengemeente. Toen vroeg een pinksterbroeder mij of ik tegenwoordig baptist was. Ja, ook”, zei ik.

Hizak, die bezig is met de verspreiding van 50.000 Bijbels in Ethiopië, vroeg de aanwezigen hoeveel talen er op de wereld gesproken worden. Hij gaf zelf het antwoord: „6800 talen. En in maar 400 talen zijn er bijbels. Zo veel werk ligt er nog!” Hij vertelde over zijn werk in Ethiopië en over de honger naar het Woord. Ook nodigde hij iedereen uit Jeruzalem te bezoeken en daar de Bijbel te bestuderen. „Waar kun je het Woord beter bestuderen of vertalen dan in Jeruzalem? Want in Jesaja staat: Uit Sion zal de wet uitgaan en des Heeren woord uit Jeruzalem.” Hizak hoopt op een beter begrip tussen Joden en christenen, tussen de oudste en de jongste broer.

De derde spreker op de conferentie, de Amerikaan George Ekeroth, sprak over de routekaart van God voor de vrede, voor Israël, maar ook voor de naties. „Israël is een apart gezet volk. Er is een onderscheid tussen Israël en de naties”, stelde de redacteur van de nieuwsbrief van het bijbelcentrum. „Veel van de problemen van Israël komen voort uit de herhaalde pogingen om daar onderuit te komen.”

Ekeroth vertelde over de vredesbesprekingen van 1992 in Madrid. Toenmalig Israëlisch premier Yitzhak Rabin wenste daar dat Israël voortaan niet meer alleen door de wereld zou gaan. „Dat kan niet! God zette Israël apart. U gelooft toch ook dat God onveranderlijk is?” Een instemmend geroep klonk uit de zaal.

Ekeroth: „Israël is een unieke gemeenschap. Apart van de volken en verbonden met de Joden van alle tijden en plaatsen. Iedere Jood, ook als hij in Israël woont, leeft in de ballingschap van zijn voorouders. En ieder nu geboren Joods kind was aanwezig bij de wetgeving op de Sinaï.”

Zo is er, volgens de Amerikaan, geen routekaart naar de vrede mogelijk als de wereld geen rekening houdt met het apart zijn van Israël. Of er vrede komt, is voor hem een grote vraag. „De vijandschap tegen Gods volk neemt hand over hand toe.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer