Muziek

Leens als vertrekpunt voor Groningse orgeltuin

Sietze de Vries (1973) is per 1 mei benoemd tot organist van het Hinszorgel in de Petruskerk van Leens en aangesteld als artistiek leider van het nieuwe Orgel Educatie Centrum. Het centrum wil de Groningse orgelcultuur op een eigentijdse manier promoten en doorgeven aan een volgende generatie.

29 May 2015 08:45Gewijzigd op 15 November 2020 19:16
Sietze de Vries in de kerk van Leens. Beeld Anjo de Haan
Sietze de Vries in de kerk van Leens. Beeld Anjo de Haan

Eigenlijk komen in het educatiecentrum twee dingen bij elkaar, zegt De Vries. „Zelf ben ik al jaren bezig met het organiseren van excursies, lessen, workshops en kinderprogramma’s rond de Groninger orgels. Het begint me een beetje over de schoenen te lopen. Soms zit ik meer achter de computer dan achter de toetsen. Het tweede is dat de Stichting Hinszorgel Leens, die al jaren vooroploopt in het orga­niseren van activiteiten, zocht naar vernieuwing. We hebben de handen ineengeslagen. Als de organisatie van de activiteiten door het educatie­centrum kan worden gedaan, heb ik m’n handen vrij om te doen wat ik het liefst doe: het leiden van excursies en het bespelen van de orgels.”

De organist uit Niezijl is blij dat hij nu ook officieel een benoeming in Leens heeft. „Ik kon er altijd al terecht, maar nu heb ik zelf een sleutel. Het Hinsz­orgel is een geweldig instrument, een van de top­orgels van het Groninger land, dat tot de verbeelding van iedere orgelliefhebber spreekt. Het is mooi dat deze kerk nu als vertrekpunt kan gaan dienen voor de activiteiten van ons educatiecentrum. Overigens verandert er voor de zondagse situatie niets. In Leens blijven Hilda Rodenboog en Dirk Molenaar de diensten spelen. Ik ben als organist verbonden aan de Immanuelkerk in Groningen, terwijl we als gezin lid zijn in de Martinikerk.”

Naast De Vries en de Stichting Hinszorgel Leens participeren ook Albert Rodenboog en Roelof Kuik in het educatiecentrum. De eerste vanuit de Stichting Groningen Orgelland, de tweede als link met de Stichting Oude Groninger Kerken en de orgelbouw. „We willen hiermee een statement maken”, aldus De Vries. „Je ziet regelmatig dat de situatie op orgel­gebied erg politiek en versnipperd is. Dat is jammer. Het moet er niet om gaan dat je bezig bent om je eigen positie veilig te stellen. De órgels moeten vooropstaan. En samenwerking is daarbij hard nodig.”

De Vries hoopt dat het nieuwe centrum een ambassa­deursfunctie voor de Groningse orgeltuin kan vervullen, nationaal en internationaal. „Eigenlijk gebeurt dat nu al. Minstens tien keer per jaar heb ik hier groepen uit het buitenland. Vorig jaar bijvoorbeeld uit Duitsland, Engeland, de VS, Zwitserland, Hongarije en Denemarken. Maar het kan nog beter. We willen bijvoorbeeld de borgen en molens erbij betrekken, zodat mensen die daarop afkomen via die weg met de orgels in aanraking komen. We kunnen de samenwerking met Noord-Duitsland en Friesland intensiveren. Misschien kunnen we een orgelmuseum inrichten. Veel is er al, maar het moet uitgebouwd en geprofessionaliseerd worden. Daarvoor zoeken we nog de nodige sponsors, om de activiteiten te bekostigen en duurzaam te maken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer