Politiek

CU: Selecteer bootvluchteling meteen na aankomst in Europa

DEN HAAG. Bootvluchtelingen die aankomen in Italië en Griekenland zouden meteen moeten worden geselecteerd. Wie niet in Europa mag blijven, moet terug. En wie wel mag blijven, kan vervolgens naar een van de EU-lidstaten worden gestuurd.

Redactie politiek
28 May 2015 11:27Gewijzigd op 15 November 2020 19:15
CU-Kamerlid Voordewind (rechts). beeld ANP
CU-Kamerlid Voordewind (rechts). beeld ANP

Dat voorstel doet ChristenUnie-Kamerlid Voordewind in zijn verslag van een recente reis naar het Italiaanse eiland Lampedusa, waar veel bootvluchtelingen vanuit Afrika arriveren.

Hij biedt het verslag vanavond aan staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) aan tijdens het Kamerdebat over bootvluchtelingen.

In zijn rapport pleit Voordewind verder voor een militaire missie in Noord-Afrika om daar de netwerken van mensensmokkelaars uit te schakelen. Het vernietigen van boten waarmee de vluchtelingen de Middellandse Zee oversteken –zoals de EU wil– is volgens hem niet afdoende. „Mensensmokkelaars zijn enorm kapitaalkrachtig, gammele bootjes zijn er in overvloed en het is vrijwel onmogelijk om vooraf te bepalen welke (vissers)bootjes vooraf gebruikt zullen worden door mensensmokkelaars of door lokale vissers.”

Het CU-Kamerlid stelt verder dat Nederland minimaal 250 van de meest kwetsbare vluchtelingen moet opnemen. Het kabinet weigerde eerder nog dat te doen.

De EU heeft gisteren voorgesteld dat ons land de komende twee jaar 2047 vluchtelingen uit onder meer Syrië en Eritrea opvangt. Zij verblijven nu in Italië en Griekenland, maar die landen kunnen de grote toestroom van asielzoekers niet aan. Brussel wil die landen ontlasten door de vluchtelingen eerlijker over de EU te verdelen.

EU-lidstaten krijgen 6000 euro voor elke vluchteling die ze opnemen via het verdeelsysteem.

VluchtelingenWerk Nederland, dat lang heeft gepleit voor een verhoging van het jaarlijkse quotum voor het uitnodigen van de meest kwetsbare vluchtelingen, is blij met het plan van de Europese Commissie. „Nederland deed vooralsnog niets extra’s”, aldus directeur Dorine Manson.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer