Economie centraal in Surinaamse campagne
PARAMARIBO (ANP). In de laatste dagen voor de parlementsverkiezingen van maandag in Suriname is de economische situatie van het land het belangrijkste thema geworden. De economie staat er volgens de meeste economen en de oppositie erg slecht voor. De regering Bouterse heeft te veel geld uitgegeven terwijl er veel minder binnenkwam door de lage olie- en goudprijzen. Maar ook corruptie speelt volgens de oppositie een grote rol.
Verhalen over hoe aan de regering gelieerde personen zichzelf via slimme financiële constructies verrijken waren er altijd al, maar de laatste weken komt de oppositie met steeds meer onthullingen. Ook Nederlands bedrijven en personen zouden bij de corruptie betrokken zijn.
De grootste oppositiepartij VHP rept in een ingezonden brief aan Surinaamse nieuwssites dat aan het consultancybureau BMC 1 miljoen euro zou zijn betaald zonder dat daarvoor een prestatie zou zijn geleverd. „Er is ook geld betaald aan het bedrijf Strukton voor het treinproject, zonder een meter spoor aan te leggen”, schrijft de partij verder. „En dat riekt naar corruptie”, zegt VHP-politicus Asiskumar Gajadien.
Bedrijven die aan de overheid leveren voelen de slechte economische omstandigheden. Veel firma’s wachten al meer dan een jaar op hun geld. Hierdoor zijn ze genoodzaakt geld te lenen of personeel te ontslaan. De gewone man merkt het vooral aan duurdere dagelijkse boodschappen door de stijgende inflatie.
Toch lijkt het er niet op dat Surinamers president Desi Bouterse hiervoor gaan afstraffen. Uit opiniepeilingen van maart en april bleek de NDP op een ruime meerderheid af te stevenen. Tegelijkertijd doet de regering er alles aan om de kritiek te weerleggen en uit te leggen waar ze het geld aan heeft besteed.
Verhoging van de kinderbijslag en de AOW, het invoeren van een sociaal zekerheidsstelsel, investeringen in een goudmijn en de bouw van bruggen zijn de wapenfeiten. „Het klopt dat er veel geld is uitgegeven. En dat geld is goed besteed. En we gaan daar dan ook mee door als we aan de macht blijven”, zei NDP-kopstuk en econoom Winston Caldeira vorige week tijdens een verkiezingsdebat.
Voor veel economen en de oppositie betekent deze aankondiging slapeloze nachten. Alleen forse bezuinigingen en integere leiders kunnen het land er weer bovenop helpen. „Het eerlijke verhaal is dat we blut zijn. We hebben een integere leider nodig. Alleen als we de corruptie stoppen, houden wij meer geld over”, stelt Kenneth Raghoebarsing, econoom, oud-minister en voorzitter van het wetenschappelijk bureau van de VHP.