Kamer wil kijken naar betaling loon bij ziekte
DEN HAAG. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil de verplichting voor werkgevers om ziek personeel twee jaar lang door te betalen nog eens tegen het licht houden.
Donderdag debatteert de Kamer over die wettelijk verplichte loondoorbetaling bij ziekte gedurende twee jaar. Een inventarisatie die Het Financieel Dagblad in aanloop naar dit debat maakte, leert dat een Kamermeerderheid wil bezien hoe met name kleine werkgevers ten aanzien van deze regeling wat meer kunnen worden ontlast.
Met name mkb-bedrijven kunnen in de problemen komen als zij werknemers verplicht twee jaar moeten doorbetalen en daarnaast ook een nieuwe medewerker zullen moeten betalen. De vrees is dat deze bedrijven hierdoor steeds terughoudender zijn om werknemers nog in vaste dienst te nemen.
Oppositiepartij CDA pleit er daarom al langere tijd voor om de termijn voor in elk geval deze kleine bedrijven in te korten tot maximaal één jaar.
Ook coalitiepartij VVD voelt hiervoor en D66 laat bij monde van Kamerlid Van Weyenberg weten eveneens zorgen te hebben over de last van de loondoorbetalingsplicht voor „kleine en startende bedrijven.” Ook GroenLinks en de SGP delen deze zorgen.
Uit onderzoek van minister Asscher van Sociale Zaken bleek eerder dit jaar dat 45 procent van de werkgevers moeite heeft met de huidige doorbetalingsregeling bij ziekte. Recent becijferde het Centraal Planbureau (CPB) echter dat de verplichting beperken tot één jaar de overheid 800 miljoen euro kan kosten, omdat daardoor mensen meer gebruik zullen maken van overheidsvangnetten.