Buitenland

Israëliërs en Palestijnen toch samen in één bus

JERUZALEM. De Israëlische premier Netanyahu en defensieminister Moshe Yaalon hebben woensdag een plan om Palestijnen van de Westoever uit Israëlische bussen te weren, ingetrokken.

Alfred Muller
21 May 2015 10:31Gewijzigd op 15 November 2020 19:05
Palestijnse arbeiders mogen samen met Israëliërs blijven reizen. De Israëlische regering trok een voorstel voor gescheiden reizen in. beeld AFP
Palestijnse arbeiders mogen samen met Israëliërs blijven reizen. De Israëlische regering trok een voorstel voor gescheiden reizen in. beeld AFP

De proef had deze week moeten ingaan. Volgens de defensieminister lagen er alleen veiligheidsoverwegingen aan ten grondslag. Het doel zou zijn geweest de controle op Palestijnen die na een werkdag naar huis keren, uit angst voor aanslagen te versterken. Yaalon wil nu met een ander plan komen.

President Reuven Rivlin toonde zich ingenomen met de opschorting. Hij stelde in een persverklaring dat uitlatingen van voorstanders van separatie „grote schade berokkenen aan de reputatie van de staat en de nederzettingen. Het is belangrijk dat we ons herinneren dat onze soevereiniteit ons ertoe verplicht te bewijzen dat we zij aan zij kunnen leven.”

Oppositieleider Isaac Herzog van het Zionistisch Kamp schreef op Facebook dat het scheidingsplan alleen meer olie gooit op „het vuur van de haat in de wereld tegen Israël.” Meretzleider Zahava Galon was vlijmscherp in haar kritiek. Op haar Facebookpagina stelde ze dat de enige reden die ten grondslag ligt aan de scheiding „puur racisme” is.

Palestijnen in de dorpen en steden op de Westelijke Jordaanoever die toestemming hebben om in Israël te werken gaan nu via militaire controleposten Israël binnen. Daar staan ze in de vroege ochtend vaak lang in de rij.

Om de situatie te verbeteren, stond het ministerie van Defensie enkele jaren toe om via elke grenspost naar huis terug te keren. Palestijnen maakten gebruik van Israëlische bussen die naar de nederzettingen rijden en stapten uit bij haltes in de buurt van waar zij wonen. Dat betekende na een lange werkdag tijdwinst voor de Palestijnse arbeiders. Ze hoefden namelijk geen controle meer te ondergaan als ze terugkeerden.

Volgens voorstanders van de scheiding zorgden de Palestijnse passagiers voor volle bussen, een toename van criminaliteit en een veiligheidsprobleem. Maar premier Netanyahu begreep waarschijnlijk dat de proef in het buitenland slecht zou vallen. Scheiding in bussen roept onvermijdelijk herinneringen op aan de apartheid in Zuid-Afrika en rassenscheiding in de Verenigde Staten.

Feitelijk gezien zou het plan nauwelijks iets toevoegen aan bestaande maatregelen waaraan Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever nu al onderworpen zijn. Mensen met een reisvergunning kunnen uitsluitend via aparte militaire controleposten Israël binnengaan. Deze controleposten zijn ingesteld na de terreuraanslagen van de afgelopen tientallen jaren.

In het zogeheten C-gebied op de Westelijke Jordaanoever –het gedeelte dat onder volledige Israëlische controle staat– bestaat een ernstig conflict over landgebruik. Daar rijden al aparte bussen voor Israëliërs en Palestijnen. Sommige rijden naar nederzettingen, andere naar de Palestijnse dorpen. Maar tot nu toe kon iedereen van beide gebruikmaken. Zo is dat ook in de tram van Jeruzalem, waarin zowel Israëliërs als Palestijnen zitten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer