Politiek

Commissarissen verhoogden bod NS

DEN HAAG (ANP). De raad van commissarissen van NS heeft het bod op de hogesnelheidslijn verhoogd tot 178 miljoen euro per jaar om er zeker van te zijn dat de spoorwegen het vervoer binnenhaalden. De rekenmeesters van de NS waren uitgegaan van 150 miljoen, maar de commissarissen deden er 28 miljoen bij.

20 May 2015 18:02Gewijzigd op 15 November 2020 19:04

„Het was een reëel bod”, zei oud-Philipstopman Jan Timmer, voorzitter van de raad van commissarissen bij de NS (1996-2001), woensdag tegen de parlementaire enquêtecommissie die het debacle met de Fyra onderzoekt. De enquête moet antwoord geven op de vraag waarom de Fyra-treinen vijf jaar te laat gingen rijden tussen Amsterdam en Brussel en er door grote technische mankementen al snel mee moesten ophouden.

„Het bod was bedoeld om een punt te zetten achter een volstrekt idiote exercitie”, zei Timmer over de openbare aanbesteding, waar hij tegen was. Het bedrag van de extra 28 miljoen noemde hij „ een slag in de lucht”, net zoals het hele bod een slag in de lucht was omdat de veronderstellingen waarop het gebaseerd was, voortdurend konden veranderen. Hij zei zich er enorm aan te ergeren dat het hoge bod als hoofdprobleem van het dossier wordt gezien. „Dat is onzin.”

Timmer zei er spijt van te hebben dat de NS aan de aanbesteding heeft meegedaan toen die door het kabinet was doorgedrukt. „Dat is een ernstige fout die ik mezelf aanreken. Als we niet mee hadden gedaan, waren de zaken heel anders gelopen.”

De voorzitter van de raad van commissarissen zei er zeker van te zijn dat het bedrag waarmee NS de opdracht binnensleepte later wel omlaag zou gaan. Maar het ministerie wilde later niet meewerken aan lagere tarieven op de Fyra en een lagere afdrage van de NS aan de overheid.

Timmer trad op oudejaarsdag 2001 af als president-commissaris toen hij van verkeersminister Tineke Netelenbos te horen kreeg dat NS-directeur Hans Huisinga weg moest omdat te weinig treinen op tijd reden. „Ik wenste dat bevel niet uit te voeren. Dat was niet in overeenstemming met mijn geweten.” Vervolgens stapten alle NS-commissarissen op.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer