Medewerker klaagt vervoerder ramptrein VS aan
PHILADELPHIA (ANP/RTR). Een medewerker van de spoorwegmaatschappij Amtrak, die dinsdag gewond raakte bij het ongeluk met de ramptrein in Philadelphia, heeft de vervoerder aangeklaagd. Dat blijkt donderdag (lokale tijd) uit documenten van de federale rechtbank.
Volgens de regionale krant Philly News wil het personeelslid Bruce Phillips meer dan 150.000 dollar, omdat naar zijn mening „is nagelaten om de trein goed en veilig te laten rijden, en omdat buitensporig hard is gereden.” Phillips zat als passagier in de trein die op weg naar New York ontspoorde en verongelukte. Daarbij liep hij onder meer traumatisch hersenletsel, kneuzingen en snijwonden op. Ook zegt zijn advocaat dat sprake is van „orthopedische en neurologische letsels”.
De medewerker van Amtrak wijst verder op het „ontbreken van noodzakelijke en passende systemen om de snelheid van de trein te verminderen of te doen stoppen”. De trein verongelukte toen zij met 160 kilometer per uur door een scherpe bocht reed. Dat was veel te hard, wel twee keer de toegestane snelheid. De trein was niet uitgerust met een automatisch remsysteem. Zo’n systeem had de ontsporing op hoge snelheid kunnen voorkomen.
De politie heeft intussen een strafrechtelijk onderzoek geopend naar de rampzalige rit. Volgens de Amerikaanse autoriteit voor transportveiligheid (NTSB) heeft de 32-jarige machinist enkele seconden voor het ongeluk aan de noodrem getrokken. Zelf zegt de machinist zich weinig tot niets van het remmen en de ontsporing te kunnen herinneren. „Hij weet dat hij op een bocht afging en vaart probeerde te minderen. Maar daarna was hij knock-out, net zoals alle passagiers in de trein.” De machinist krijgt enkele dagen om aan van zijn verwondingen te herstellen (hij zou een hersenschudding hebben) en wordt daarna verhoord door onderzoekers van de NTSB.
Het dodental is opgelopen naar acht. Meer dan tweehonderd mensen raakten gewond.