Obama ontvangt Golfstaten over wrijving Iran
CAMP DAVID (ANP/DPA). De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdag in zijn buitenverblijf Camp David afgezanten van zes Arabische staten aan de Perzische Golf ontvangen en geprobeerd hun zorgen over Iran weg te nemen.
De zes landen van de Golf Samenwerkingsraad (GCC) worden over het algemeen absoluut geregeerd in monarchieën die door soennitische clans zijn gevestigd. Ze vrezen de grote sjiitische mogendheid aan de overzijde van de golf, Iran.
De VS werken samen met onder meer de andere permanente leden van de VN-Veiligheidsraad aan een nucleair akkoord met Iran, dat het einde inluidt van de strenge internationale sancties tegen Iran. De GCC (Bahrein, Koeweit, Oman, Qatar, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten) keert zich tegen het voornemen Iran uit zijn isolement te verlossen. Iran en vooral Saudi-Arabië staan in de strijd in Syrië en Jemen tegenover elkaar.
De onvrede in het Arabische kamp over de Amerikaans-Iraanse toenadering is zo groot, dat de topontmoeting die Obama voor ogen had, niet echt van de grond is gekomen. De landen stuurden wel allemaal vertegenwoordigers, maar de staatshoofden van vier van de zes hebben om verschillende redenen afgezegd. Hoofdrolspeler koning Salman van Saudi-Arabië aanvaardde de uitnodiging eerst wel, maar kwam daar uiteindelijk op terug. Alleen de staatshoofden van Koeweit en Qatar zijn naar Camp David gekomen.
Obama heeft de GCC een speciale status als ‘bondgenoot buiten de NAVO’ in het vooruitzicht gesteld. Ondertussen was er in de Perzische Golf weer spanning. De Iraanse Revolutionaire Garde zou donderdag vanaf kleine vaartuigen een tanker die onder Singaporese vlag voer, hebben beschoten. Het schip ontkwam naar de Emiraten.
Of de VS uiteindelijk zelf instemmen met de internationale nucleaire deal met Iran, blijft onzeker. Het Huis van Afgevaardigden heeft donderdag in navolging van de Senaat ingestemd met een wetsvoorstel waarmee het parlement zich met het akkoord met Iran gaat bemoeien. Het parlement kan dan het beleid van toenadering tot Teheran blokkeren.