Politie in de stad is onderbedeeld
De politie in stedelijke gebieden is onderbedeeld ten opzichte van de politie in landelijke gebieden. De verdeling van agenten over het land zal nu opnieuw worden doorgelicht.
Uit een woensdag verschenen rapport van het Centraal Planbureau (CPB) blijkt dat politieregio’s met verhoudingsgewijs minder misdrijven meer geld krijgen dan sommige verstedelijkte regio’s, terwijl daar juist extra geld nodig is voor de misdaadbestrijding.
PvdA-kamerlid Van Heemst vindt dat de huidige verdeelsleutel rammelt. Burgemeester Leers van Maastricht deelt die mening. „Ik roep al jaren dat het huidige budgetverdeelsysteem niet reëel is. We moeten niet wegen op bereikbaarheid en kilometers asfalt, maar op criminaliteit.”
Het CPB onderzocht hoe de gewijzigde financiering de afgelopen tien jaar is uitgepakt voor de regiokorpsen. Tot 1996 kregen de korpsen geld dat meer was afgestemd op de criminaliteitsdruk. Daarna werd vooral gekeken naar beschikbaarheid en bereikbaarheid.
Het CPB constateert dat deze wijziging gevolgen heeft gehad voor de criminaliteitsbestrijding. De korpsbeheerders en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Justitie gaan om die reden het budgetverdeelsysteem doorlichten.
Om de ergste nood op korte termijn te lenigen, stelt PvdA’er Van Heemst voor een „vliegende brigade” in te stellen, die zou kunnen bijspringen in gebieden waar de politie het erg druk heeft. Hij denkt dan aan steden die veel last hebben van grensoverschrijdende criminaliteit, zoals Maastricht, en groeigemeenten zoals Almere, waar een flink tekort is aan agenten.
VVD-kamerlid Cornielje vindt het geen goed idee om met een vliegende brigade weer een nieuwe structuur aan te brengen in de politiekorpsen. Volgens hem komt het er vooral op aan het extra geld dat het kabinet beschikbaar heeft gesteld zo efficiënt mogelijk in te zetten. „Het CPB-rapport kan daarbij een hulpmiddel zijn, maar er moet ook rekening worden gehouden met de prestatiecontracten die met de politiekorpsen zijn gesloten.”
Het Nederlands Politie Instituut noemt de ongelijkheid een logisch gevolg van het nieuwe budgetverdeelsysteem. „Bij de invoering van dit systeem moest de bereikbaarheid verbeterd worden”, zegt woordvoerder Den Bakker. „Dat is nu ook gebeurd. Maar als je de een wat toestopt, haal je dat bij de ander weg.”