„Twee miljard Bijbels uitgedeeld. Geweldig toch?”
AMSTELVEEN. „Geweldig toch?” Aad Horst (64) uit Amstelveen is verheugd dat ‘zijn’ organisatie The Gideons International onlangs de tweemiljardste gratis Bijbel weggaf.
„De Bijbel is een Boek met power, kracht. Dat levens verandert. Mensen die hun huwelijk en hun baan verspeelden, die in de gevangenis terechtkwamen, kunnen door één tekst tot verandering komen en door God worden aangeraakt”, aldus Horst vrijdagavond.
De Amstelvener, verbonden aan een evangelische gemeente, is in dienst van de Amerikaanse organisatie The Gideons International. Die verspreidt sinds 1908 gratis Bijbels. „Het begon met twee Amerikaanse zakenmensen die elkaar in een hotel ontmoetten. Zij wilden dat er in elke hotelkamer een Bijbel zou komen te liggen.”
The Gideons International geeft met hulp van „300.000 vrijwilligers” Bijbels weg in zo’n 200 landen. Het kan gaan om complete Bijbels, of bijvoorbeeld alleen het Nieuwe Testament en de Psalmen. Horst, sinds zestien jaar werkzaam bij de organisatie: „Duizenden vrijwilligers maken het Woord van God bekend in hotels, zorginstellingen, universiteiten en gevangenissen.”
In verband met de tweemiljardste uitreiking wil de organisatie binnenkort 200 staatslieden een Bijbel overhandigen. „Ik hoop een Bijbel aan koning Willem-Alexander te geven.”
Horst heeft vier landen onder zijn hoede: Nederland, Denemarken (inclusief de Faeröereilan-den), Ierland en Groenland. Nederland telt zo’n 180 vrijwilligers, verdeeld over 18 afdelingen. „Wij zijn de verlengde arm van de kerken. Daar vertellen we ons verhaal. Kerken geven ons geld.” In Nederland verspreidt The Gideons International momenteel de Herziene Statenvertaling.
Kan de organisatie Gods Woord in Nederland kwijt? „Nog wel, al wordt het moeilijker. Zestien jaar geleden mocht ik nog op Amsterdamse scholen komen om de Bijbel uit te delen. Nu niet meer. Dus staan we buiten de scholen, op openbaar terrein. We dringen niemand een Bijbel op, blokkeren geen verkeer. Zo’n 80 procent van de scholieren pakt de Bijbel aan.
Ja, het komt voor dat mensen de Bijbel voor onze ogen verscheuren. Maar wij hebben het Woord te zaaien. We weten dat het valt op rotsachtige bodem, tussen doornen, maar ook in goede aarde.”
Veranderd
Soms komen er „heel bemoedigende” reacties, zegt Aad Horst. „Ik denk aan een meisje uit Amsterdam-Zuidoost. De Bijbel heeft haar leven compleet veranderd. Nu is ze evangeliste in Moldavië.” Wat voor Horst zelf een geliefde Bijbeltekst is? „Johannes 3:16. Alzo lief heeft God de wereld gehad… Die tekst heeft mij midscheeps geraakt.”