Veel scholen moeten rekenlessen verbeteren
DEN HAAG (ANP). Veel scholen in het voortgezet onderwijs moeten er nog hard aan trekken om hun rekenlessen te verbeteren. Dat is nodig omdat veel leerlingen vorig jaar jaar matig scoorden op de nieuwe rekentoets. Nu telt dat cijfer nog niet mee voor het diploma, maar vanaf komend schooljaar wel.
Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs heeft woensdag de resultaten van alle scholen over het schooljaar 2013-2014 naar de Tweede Kamer gestuurd. Daaruit blijkt dat tussen scholen enorme verschillen bestaan in de resultaten die hun leerlingen haalden voor de rekentoets. Ook tussen de schoolsoorten en leerwegen zijn forse verschillen.
Zo zijn er scholen waar slechts 25 procent van de leerlingen een voldoende (5,5) scoort, maar ook scholen waarbij 95 procent een voldoende scoort. Op een kwart van de scholen haalde minder dan de helft van de leerlingen een voldoende.
In november was al naar buiten gebracht dat de toets matig gemaakt was door de circa 188.000 leerlingen. Slechts zes van de tien leerlingen haalden een voldoende en het gemiddelde cijfer was een 5,9. Zoals verwacht scoren vwo-leerlingen het best.
Dekker verwacht „dat scholen en leerlingen harder hun best doen als ze weten dat de toets echt meetelt”, schrijft hij. Datzelfde effect was volgens hem eerder te zien na de aanscherping van eindexameneisen. Scholen die nu slecht scoren, krijgen hulp bij de verbetering van hun rekenlessen. Daarbij wordt onder meer gekeken naar de scholen die het wel goed doen.
In de Tweede Kamer was felle weerstand tegen de rekentoets, maar de regeringscoalitie stond erachter.