Kerk & religie

Institut Biblique Belge richt zich op zending onder Franstaligen

SAINTE-FOY-LÈS-LYON. Ieder jaar zijn ze er weer op de Colloque Biblique Francophone in april: de groep studenten en docenten van het Institut Biblique Belge (IBB) uit Brussel. En iedere morgen begroeten ze elkaar onderling met een kus.

Gerrit van Dijk
2 May 2015 17:57Gewijzigd op 15 November 2020 18:39
Een groep studenten en docenten van het Institut Biblique Belge (IBB) uit Brussel,  onlangs op de Colloque Biblique Francophone in de Franse plaats Sainte Foy-lès-Lyon. beeld RD
Een groep studenten en docenten van het Institut Biblique Belge (IBB) uit Brussel, onlangs op de Colloque Biblique Francophone in de Franse plaats Sainte Foy-lès-Lyon. beeld RD

Het Institut Biblique Belge is in Nederland vrij onbekend. Het mag in ieder geval niet worden verward met het gelijknamige Bijbelinstituut België. Dat is Nederlandstalig en verbonden met de Evangelische Theologische Faculteit (ETF) te Heverlee (Leuven); het IBB is Franstalig en gevestigd in Brussel.

Iers

Dr. James Hely Hutchinson geeft leiding aan de theologische opleiding. De Ier groeide op in Dublin en studeerde economie aan de universiteit van Cambridge. „Hoewel ik uit het katholieke Ierland kwam, was ik een moderne heiden, zonder christelijke achtergrond. Ik kwam in Cambridge tot bekering tijdens een evangelisatiebijeenkomst van de anglicaans-evangelische studentenbeweging.”

Na zijn studie werkte Hutchinson zeven jaar in de financiële wereld in Londen. Totdat hij 
in 1996 zijn baan opzegde en 
theologie ging studeren aan Moore Theological Seminary 
in Sydney (Australië). „In Maleisië ontmoette ik een voorganger en sprak met hem over mijn roeping voor de zending. Deze Maleisische pastor overtuigde 
me ervan dat ik me de nood van de Franstalige streken in Europa moest aantrekken. Er werd daar weinig aan zending en evangelisatie gedaan.”

Na de afronding van zijn studie verhuisde Hutchinson naar Vaux-sur-Seine, vlak bij Parijs. Aan de Faculté Libre de Théologie Evangélique promoveerde hij in 2006 op een studie naar het davidisch verbond en de Hebreeuwse psalmen.

Door een intensieve taalstudie en zijn huwelijk met Myriam, een Française, spreekt Hutchinson vloeiend Frans. „Maar ik word nooit voor een Fransman aangezien vanwege mijn bleke huid en Ierse uiterlijk.”

Evangeliebediening

Hutchinson is sinds 2007 verbonden aan het Institut Biblique Belge. Deze naam verwijst naar soortgelijke Bijbelinstituten in Zwitserland en Frankrijk. Zo dragen twee instellingen in Genève en Nogent-sur-Marne (bij Parijs) de naam Institut Biblique. „Het IBB is de Belgische variant van dit soort Bijbelhogescholen”, aldus de directeur.

Het Institut Biblique Belge werd in 1916 opgericht door Franstalige evangelische gemeenten in België en is daarmee de oudste Franstalige Bijbelschool in dat land. Het IBB heeft als doelstelling „het opleiden van getrouwe, bekwame en godzalige evangeliedienaren voor het zendingsveld van de Europese Franstalige gebieden, tot eer van Gods heerlijkheid.”

Het theologieonderwijs is volgens Hutchinson gedegen, maar niet abstract én bewust gericht op de Evangeliebediening. „De studie van de Bijbel staat centraal. Daarnaast is er veel aandacht voor de begeleiding van de geloofsgroei van studenten.”

Het IBB is niet kerkelijk gebonden. Er zijn zo’n 25 voltijd- en 30 parttimestudenten. De opleiding telt zes docenten en twaalf (gast)-docenten die in deeltijd lesgeven.

Overheidssubsidie krijgt het IBB niet. „We bestaan bij de gratie Gods, dankzij christenen die doneren. Ik moet eerlijk toegeven dat die afhankelijkheid van giften een voortdurende zorg is.”

Ook erkent de Belgische overheid de opleiding niet officieel. De studenten malen daar niet om, zegt Hutchinson. „Hun doel is om ergens in België of Frankrijk evangelist te worden. Een van onze studenten ging naar Gap, in Zuid- Frankrijk, de geboorteplaats van Willem Farel. Daar ontstond een bloeiende gemeente. Zulke verhalen bemoedigen ons en zijn meer waard dan een officiële erkenning.”

www.institutbiblique.be

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer