Aan het einde van de week is de koelkast bijna leeg, op diepvrieskabeljauw, een courgette en een paar tomaten na. De map met knipsels van favoriete gerechten biedt geen geschikt recept. Wat heeft het web te bieden? Een vergelijking van vier populaire receptensites.
Smulweb
We zijn de grootste van de Benelux, beweert het marketingbureau achter Smulweb. Iedereen kan hier een account aanmaken en recepten toevoegen. Het aanbod is met 376.000 recepten enorm. Dit is ook een nadeel, de kwaliteit van de recepten is niet altijd even hoog.
De meeste mensen nemen niet de moeite een foto van het gerecht te maken, waardoor het de site onaantrekkelijk oogt. De vele reclames zorgen voor een onrustig beeld. In de app zijn deze reclames niet te zien en ziet het er allemaal net wat beter uit. Een extra optie bij Smulweb is het bewaren van recepten.
Handig is de uitgebreide zoekfunctie. Bij een zoekopdracht zijn ingrediënten toe te voegen en uit te sluiten.
Allerhande
Een van de bekendste receptensites is die van het gelijknamige magazine van Albert Heijn: Allerhande. Er staan 14.000 gerechten online, allemaal toegevoegd door „culinaire experts.” De kwaliteit van de recepten is hoog, terwijl de gerechten gemakkelijk te maken zijn.
De website ziet er professioneel uit. Behalve dat er producten uit de eigen winkel genoemd worden, wordt er geen reclame getoond. Ook hier is er een optie om recepten op te slaan. De app biedt om onduidelijke redenen veel minder recepten dan de site.
Het is mogelijk om op meerdere ingrediënten tegelijk te zoeken, maar ingrediënten uitsluiten kan niet. Een handigheid bij het zoeken is het automatisch aanvullen. Want hoe schrijf je guacamole ook alweer? Na het intikken van de eerste letters komt vanzelf de suggestie.
Lekker & Simpel
Twintigers Jorrit van Daalen Buissant des Amorie en Sofia Chanou, afgekort tot Jorrit en Sofie, begonnen drie jaar geleden recepten te delen op hun hobbyblog. Inmiddels staan er een paar honderd recepten online. De persoonlijke teksten en kijkjes in de keuken geven een ons-kent-onsgevoel.
De beschrijvingen en foto’s zijn prima. Dagelijks plaatsen ze een beschrijving van het gerecht dat ze gekookt hebben. Daarbij is „lekker en simpel” een voorwaarde.
De zoekmogelijkheden zijn erg minimaal en er zijn geen mogelijkheden om te filteren. Omdat er nog niet veel gerechten online staan, is dit minder storend.
Uit Pauline’s keuken
Pauline Weuring werkt sinds een aantal jaren fulltime aan haar culinaire blog. Elke dag plaatst ze een recept, inmiddels zijn het er zo’n 700. Haar doel is mensen „te laten zien dat koken en lekker eten niet moeilijk en tijdrovend hoeft te zijn.” Haar populariteit is te danken aan het succes van ”Het voedselzandloper kookboek”, waarvan ze mede-auteur is.
De site ziet er prettig rustig uit. Wel zijn er enkele fabrikanten van pakjes en zakjes die adverteren. Wellicht in de hoop dat bezoekers gedemotiveerd zijn geraakt van de beschrijvingen. Alhoewel die kans niet groot is: met ingrediënten die in elke supermarkt te koop zijn worden smakelijke gerechten bereid.
De zoekmogelijkheden zijn onder de maat. Via een zoekbalk boven in de site wordt na het zoeken op een vissoort ook een blog over een vakantie in Spanje getoond. De uitgebreide zoekfunctie lijkt helemaal niet te werken.
Proef op de som
Om een goede vergelijking te maken, wordt de proef op de som genomen. Valt er met wat kabeljauw uit de vriezer, een overgeschoten courgette en tomaat iets lekkers op tafel te zetten?
Het invoeren van al deze ingrediënten levert op Smulweb drie resultaten op. De suggestie om alles bij elkaar in een ovenschaal te doen is wat te voor de hand liggend. De lasagne ziet er smakelijk uit, maar valt af omdat er geen lasagnevellen meer in huis zijn. Feta en olijven zijn er nog wel, zodat het de Griekse kabeljauw op een bedje van groenten wordt. Ondanks enkele slordigheden in de beschrijving van plaatser Trudy een lekkere en originele maaltijd.
Allerhande biedt geen recepten waarin alle groenten voorkomen, maar toont honderden alternatieven met een of meer groenten die zijn overgebleven. Bij het selecteren van de meest relevante treffers komt het gerecht dat hier het meest aan voldoet bovenaan te staan. Veel recepten vallen af omdat daarvoor eerst een gang naar de winkel nodig is. De mediterrane vissoep, uit de Allerhande van 2003, wordt goed beoordeeld door de bezoekers. De voorgeschreven aubergine is niet voorhanden, maar met wat extra tomaat is dit zeker een recept om als favoriet op te slaan.
Lekker & Simpel biedt slechts één recept met kabeljauw. Vast lekker, maar wel erg simpel. Ook op de site van Pauline is de keuze zeer beperkt. Er is een aantal gerechten met kabeljauw, waarbij het water je al in de mond loopt bij het zien van de recepten. Helaas, de groenten die nodig moeten worden opgegeten komen er niet in voor.
Allerhande favoriet
Wie de koelkast leeg wil maken, kan het best terecht bij Smulweb of Allerhande. De site van Albert Heijn wint het daarbij in gebruiksgemak. Wie nog naar de winkel moet, kan ook smakelijke ideeën opdoen bij Lekker & Simpel of Uit Pauline’s keuken.