Celstraffen geëist in zaak Boijmans
Tegen de twee verdachten van de miljoenenfraude bij museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam is dinsdag voor de rechtbank in Rotterdam 3 en 2,5 jaar gevangenisstraf geëist.
Officier van Justitie C. van Kooten achtte bewezen dat de 29-jarige Sanjay P. en de 34-jarige Doednath B. samen vorig jaar mei en juni 3,3 miljoen euro van de rekening van het museum wegsluisden.
B. was administratief medewerker bij Boijmans en zette de betalingen klaar. Hij misleidde zijn chef, die toestemming gaf om het geld naar een bedrijfje in Amsterdam over te maken. De man handelde volgens justitie in opdracht van P., het eigenlijke brein achter de verduistering.
Het geld werd deels omgezet in opties en deels contant opgenomen. Een groot deel (8 ton) verdampte op de beurs. Uiteindelijk is maar 1,8 miljoen euro teruggevonden. Het museum vordert de rest, 1,5 miljoen, van de twee verdachten.
Justitie wil het duo veroordeeld zien wegens oplichting, valsheid in geschrifte en witwassen van geld. „Ze veroorzaakten enorm veel schade bij het museum, maakten misbruik van bv’s, rekeningnummers en banken en veroorzaakten politieke commotie binnen de gemeente Rotterdam”, aldus Van Kooten.
Op de zitting bleek dat de fraude bij de gemeentelijke instelling kinderlijk eenvoudig te plegen was. Doednath B. was pas een paar maanden in dienst bij Boijmans, maar had al de zeggenschap over de crediteurenadministratie. Hij hoefde voor controle van de boekingen slechts één handtekening te hebben van zijn meerdere. Die gaf in de rechtszaal toe geen verstand te hebben van het elektronische betalingsprogramma.
De man voerde slechts een papieren controle uit. B. overhandigde hem daarvoor een uitgeprinte lijst van de verzamelde betalingsopdrachten. Daarop had hij de overmaking van de miljoenen aan het bv’tje Van der Toren in Amsterdam slim weggelaten.
De miljoenen gingen vervolgens weer naar het bedrijfje Cashwheelz van Sanjay P. Hij zou de list hebben bedacht. De fraude kwam rond Pinksteren aan het licht en beide verdachten werden in de kraag gevat. De museummedewerker liep meteen tegen de lamp toen hij zich op zijn werk meldde, P. bleek langer onvindbaar en werd pas na lang speurwerk in oktober gevonden.
De mannen zelf wasten dinsdag hun handen in onschuld. De museummedewerker, die op de zitting een zenuwachtige indruk maakte, zei dat hij zich bedreigd voelde door P. Het ’brein’, naast hem gezeten, ontkende elke betrokkenheid.
De twee lopen allebei in hun proeftijd voor eerdere veroordelingen wegens oplichting. Sanjay P. moet nog 1,3 miljoen euro terugbetalen aan een ander slachtoffer van zijn praktijken.
B. legde bij de politie een bekennende verklaring af. Hij had P. verteld wat een puinhoop het was op de administratie bij Boijmans, waarna die op het idee kwam van de verduistering. De museummedewerker zou delen in de koerswinsten en de bedragen spoedig terugkrijgen.
Hoewel B. zijn verklaring later weer introk, hecht justitie er veel waarde aan. Zij confronteerde zijn compagnon ook met allerlei bewijsmateriaal, die hem met de bedrijfjes Van der Toren en Cashwheelz in verband brachten.
Uitspraak op 2 maart.