CIP-voorman Rik Bokelman: Wij zijn in zekere zin voor ruimdenkendheid
THOLEN. Zes jaar bestaat cip.nl nu. De initiatiefnemers begonnen met niets, inmiddels is er een goedlopend bedrijf. Rik Bokelman, sinds 1 januari de trotse eigenaar: „We willen mensen een persoonlijke boodschap meegeven, gericht op hun persoonlijke relatie met de Heere God.”
Ze waren „jonge honden”, Rik Bokelman en Sander Bruins Slot, de twee redacteuren die in 2009 de eerste nieuwsberichten maakten voor het Christelijk Informatie Platform, kortweg CIP. Bokelman: „We hadden geen journalistieke ervaring. Gaandeweg leerden we het vak, met vallen en opstaan.”
Inmiddels heeft cip.nl een grote groep vaste bezoekers. De nieuwsbrief gaat naar 14.000 mensen; via Facebook heeft cip.nl zo’n 5000 volgers, via Twitter 4000. Duizenden mensen lezen dagelijks berichten op de site. Bokelman: „We hebben 1,3 miljoen unieke bezoekers per jaar.”
CIP werd in 2009 opgericht door Pieter Boekhout, eigenaar van verschillende websites met nieuws over groente- en fruitteelt. Bokelman: „Hij wilde graag een site maken met daarop nieuws over het christelijk geloof.” In het begin bestond het werk uit het maken van nieuwsberichten over artikelen die Bokelman en Bruins Slot op andere websites aantroffen. „Over politiek, christenvervolging, preekfragmenten, leuke filmpjes… Als we het interessant vonden, zetten we het online.”
Het CIP-team telt momenteel vier redacteuren. Inkomsten komen uit advertenties en vrijwillige bijdragen van lezers. Eigen redacteuren en derden schrijven artikelen. Bokelman: „We werken samen met christelijke organisaties zoals MAF, Friedensstimme en Christenen voor Israël.”
De CIP-redacteuren schrijven iedere werkdag drie à vier grotere achtergrondverhalen, op een totaal van zo’n dertig nieuwsberichten per dag, zegt Bokelman. In het weekend wordt de site niet bijgewerkt. Bokelman en fulltimer Jeffrey Schipper werken vanuit een kantoor aan huis in Tholen, de andere medewerkers vanuit hun eigen huis.
CIP wil een website zijn „voor wat ik wel noem de huis-tuin-en-keukenchristen”, zegt Bokelman. „We bieden doorgaans geen ingewikkelde theologische verhalen. Wel zijn we een plaats waar mensen geïnspireerd, bemoedigd en van informatie voorzien worden. Synodenieuws of een artikel over een theologisch proefschrift kom je bij ons niet snel tegen.”
De doelgroep van cip.nl bestaat volgens de eigenaar uit evangelische en reformatorische christenen. Bokelman zelf heeft evangelische roots. „De verschillen tussen die groepen zorgen ervoor dat we sommige dingen extra goed moeten uitleggen. Niet iedere evangelische christen weet wat de Heidelbergse Catechismus is. En niet iedere reformatorische christen snapt waarover het gaat als tongentaal ter sprake komt. Wij zien het als een uitdaging om reformatorische christenen te laten zien hoe evangelischen geloven, en andersom.”
Gevoelige thema’s voor CIP zijn volgens Bokelman onder meer de evolutieleer en homorelaties. Dat betekent niet dat die onderwerpen onbesproken blijven. „We zijn in zekere zin voor ruimdenkendheid: we kunnen als christenen heel veel van elkaar leren. Ook als je het niet met elkaar eens bent, over bijvoorbeeld evolutie.”
De CIP-redactie ziet het huwelijk als een relatie tussen een man en een vrouw. „Maar dat wil niet zeggen dat we nooit een christen die een homorelatie heeft, zullen interviewen. We vinden het namelijk ook belangrijk om te laten zien hoe zo iemand oprecht en in verbondenheid met God worstelt met zijn of haar geaardheid. We hopen in zo’n geval dat onze lezers zich beter kunnen verplaatsen in iemand die christen is en ook in God zegt te geloven.”
serie Kerknieuws online
Dit is het derde deel van een serie over websites die nieuws brengen over het kerkelijk leven in Nederland. Volgende week dinsdag deel 4.