Economie

Forse beursverliezen na tegenvallende cijfers

AMSTERDAM (ANP). De toonaangevende beursindices in Europa liepen dinsdag flink wat averij op. Beleggers waren ontstemd over tegenvallende cijfers van een aantal grote concerns. In Amsterdam moest Philips het vanaf de handelsaanvang ontgelden, terwijl die ’eer’ elders te beurt viel aan onder meer Commerzbank en Orange.

28 April 2015 18:05Gewijzigd op 15 November 2020 18:31

De AEX, die slechts twee stijgers telde, sloot 1,5 procent lager op 501,66 punten. De MidKap daalde 1,2 procent tot 775,21 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tussen 1 en 1,9 procent.

Philips (min 5 procent) zag de winst in het afgelopen kwartaal dalen vanwege hogere investeringen bij met name de medische divisie. De omzet nam wel toe. Het Franse kabelbedrijf Altice (min 4,8 procent) was na Philips het slechtst presterende AEX-fonds. Voor dat verlies was geen direct aanwijsbare reden.

Het aandeel TNT (min 0,1 procent) kwam amper in beweging. Het koeriersbedrijf, dat onlangs een overnamebod ontving van zijn Amerikaanse branchegenoot FedEx, leed in het eerste kwartaal een nettoverlies van 19 miljoen euro.

Randstad steeg 1 procent na een adviesverhoging van de Amerikaanse bank Goldman Sachs. ArcelorMittal voerde de AEX aan met een plus van 1,3 procent.

In de oliesector kwamen BP en Total met cijfers. De beide olieconcerns merkten de gevolgen van de enorme daling van de olieprijs in de tweede helft van 2014 en zagen de winst in het eerste kwartaal afnemen. De winstdaling was echter minder groot dan gevreesd. BP daalde in Londen 0,2 procent, terwijl Total in Parijs 1 procent meer waard werd. In Amsterdam leverde Shell 0,7 procent in.

De Duitse bank Commerzbank, die geld wil ophalen door aandelen uit te geven, verloor in Frankfurt 5,7 procent. Orange verloor 4,7 procent in Parijs. Het Franse telecombedrijf hield ook vorig kwartaal last van de sterke concurrentie op de Europese markten.

In Madrid won Santander 1,2 procent. De grootste bank van de eurozone heeft in het eerste kwartaal de winst flink zien groeien. Santander hoefde minder geld opzij te zetten voor slechte leningen en zag groei in zijn belangrijkste markten.

De euro was 1,0970 dollar waard, tegen 1,0891 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg een fractie tot 57,02 dollar. Brentolie werd 0,3 procent duurder, op 65,03 dollar per vat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer