Senaat: Benoeming burgemeester uit Grondwet
DEN HAAG (ANP). De benoeming van burgemeesters en commissarissen van de Koning wordt mogelijk uit de Grondwet gehaald. De Eerste Kamer stemde dinsdag voor een initiatiefwetsvoorstel van D66 hiertoe.
Overigens is het nog lang niet zeker of de benoeming echt uit de Grondwet gaat. Een grondwetswijziging kan pas worden doorgevoerd als er opnieuw verkiezingen zijn geweest en de Tweede en Eerste Kamer daarna met een tweederdemeerderheid akkoord gaan.
Tijdens het debat vorige week was er veel kritiek op en twijfel over het voorstel van D66-Tweede Kamerlid Gerard Schouw. Toch stemden dinsdag 48 senatoren voor en waren 21 tegen. Schouw is blij met de ruime steun. „Dit is een belangrijke stap en het is tijd dat die gezet wordt.”
In 2013 had de Tweede Kamer ook al ingestemd met het plan. Nu worden burgemeester en commissaris nog door de Kroon benoemd. Sinds 2002 is wel bepaald dat de gemeenteraad de burgemeester kiest.
Het D66-voorstel regelt niet hoe de aanstelling van deze bestuurders eruit moet gaan zien. Daarover moet nog een ander voorstel komen. Als de benoeming alvast uit de Grondwet is gehaald, maakt dat volgens Schouw de weg vrij om een grondige discussie te voeren over de positie en de aanstelling van de burgemeester. D66 is voor de gekozen burgemeester.
In 2005 sneuvelde een soortgelijk voorstel van D66 nog in de Senaat. Toen ging het al wel om de tweede lezing. Toenmalig D66-minister Thom de Graaf (Bestuurlijke Vernieuwing) trad daarna af.