Koning: Dordrecht heeft de lat hoog gelegd
DORDRECHT. De stad die in 2016 Koningsdag mag organiseren, krijgt een flinke uitdaging. ,,Dordrecht heeft de lat hoog gelegd”, zegt de jarige koning Willem-Alexander aan het einde van het bezoek aan Dordrecht. De koninklijke familie en Dordrecht blikken terug op een feestelijke –en onverwachts zonnige- Koningsdag nieuwe stijl.
Als de koning met de Waterbus arriveert bij het Groothoofd waait er een frisse bries. Het mag de pret bij het publiek niet drukken.
Een gevarieerde botenparade van zeilbootjes tot zeeschepen trekt aan de eretribune met de koning, koningin Máxima, de prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane voorbij. Vanaf de nagebouwde ark van Noach krijgt de koninklijke familie nog een boodschap mee. Een groot spandoek op de ark zegt: Met Jezus mis je de boot nooit.
Per boot gaat de koning en zijn gevolg richting Grote Kerk. Dan is het improviseren. Want het water staat hoger dan verwacht en de boot met het gezelschap past niet onder de brug door. Dus moet er van boot gewisseld worden.
De koning is een man van veel doen in korte tijd. Daar is het muziekprogramma in de Grote Kerk ook op afgestemd. In een klein kwartier tijd beluistert de koning er vijf korte muziekstukken van Johann Sebastian Bach en een bewerking daarvan. Organist Cor Ardesch rent van orgel naar orgel. ,Heerlijk dat u bij ons was”, besluit het meisje dat de programmaonderdelen aan elkaar praat.
Een elektrische bus brengt de koninklijke familie in een flink tempo naar het Jan Scheffersplein. Daar presenteren de makers van ambachtelijke Dordtse producten hun werk. De koning neemt er opmerkelijk veel tijd voor. Van een vioolbouwer krijgt het koningspaar een handgemaakte viool aangeboden. Hij heet naar Amalia, maar gaat niet naar het prinsesje, maar naar een fonds voor muziekinstrumenten waar kinderen die het armer hebben instrumenten van kunnen gebruiken, vertelt de bouwer Lucienne van der Lans.
Een luide roep ”Máxima” verleidt de koningin om dichter bij het publiek te komen. De koning doet mee. Samen met zijn vrouw en prins Maurits laat hij zich fotograferen. De andere ‘Apeldoornse’ prinsen schudden ook veel handen. Het was de vraag of prins Pieter-Christiaan erbij zou zijn. Hij is er met zijn vrouw. Prins Floris en prinses Aimée zijn er niet vanwege een sterfgeval in de familie.
Iets verderop maakt de koning een praatje met een groepje Betuwse Oranjefans. ,Het was zo leuk: de koning vertelde dat hij wist dat wij er zouden staan. Hij had ons vanmorgen vroeg al op tv gezien”, vertelt een van hen later.
Het staat rijen dik achter de hekken. In de ramen zit ook veel publiek. Regelmatig wordt een verjaardagsliedje ingezet voor de jarige koning. Een paar oudere toeschouwers hebben een woordenwisseling over wie er duwt. ,U doet dat…”, bromt een vrouw tegen haar buurman. Veteranen en leden van het pijpenmakersgilde groeten de koninklijke familie. ,We hebben de koning een speciale pijp met de letters WA aangeboden. Hij vond hem erg mooi, maar nam hem niet aan.”
Tijdens de wandeling zijn de prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane er niet bij. Maar bij Het Hof van Nederland, het nieuwe museum van Dordrecht zijn ze er weer. Samen met hun ouders luisteren ze naar het verhaal over de eerste Statenvergadering van de vrije steden van Holland die hier in 1572 plaatsvond en waar onder leiding van prins Willem van Oranje de basis voor de Republiek der Verenigde Nederlanden werd gelegd. De koning ondertekent er een verklaring waarin staat dat dezelfde waarden van toen -dat iedereen mag denken wat hij denkt, geloven wat hij gelooft- ook nu, in 2015, nog gelden. Ook de andere volwassen prinsen en prinsessen ondertekenen de verklaring.
Prins Maurits maakt vol enthousiasme een selfie van hem en prinses Marilene. Terwijl hij de selfiestok vasthoudt draait hij een rondje voor een uniek filmpje. Aan de overkant van de straat staan de leerlingen van Dordtse scholen, zoals de reformatorische ds. J. Bogermanschool en de ds. J. Polyanderschool. ,We staan hier al een paar uur.” Maar dat deert de kinderen niet.
Op het Statenplein dreunt de muziek uit de boxen. Kinderen dansen op het podium. Zanger Nielson zet de toont met zijn lied ”Ik voel me sexy als ik dans”. De koninklijke familie heeft geen moeite met de tekst. Koningin Máxima zingt mee, prinses Amalia idem. De rest heupwiegt mee op de muziek. Het contrast –qua muziek en tekst- met de coupletten een en zes van het Wilhelmus, die even later klinken, is groot.
Burgemeester Brok dankt de koning voor zijn komst. ,Het is voor het eerst in 36 jaar dat we de verjaardag van het staatshoofd op die dag zelf vieren.” Hij benadrukt dat Dordrecht de Koningsdag nieuwe stijl heeft proberen in te vullen naar de wensen van de koning, maar dat de stad ook alle vrijheid kreeg.
De koning is dik tevreden. ,U heeft de lat hoog gelegd. Ik ben trots op jullie.” Gejuich. ,En dan begin ik nu een zin die jullie mogen aanvullen: ,Hoe dichter bij Dordt, hoe mooier……””, en het publiek vult aan: ,het wordt.”
Drie kwartier later dan gepland vertrekt de koninklijke bus.
De burgemeester blikt tevreden terug. Hij had minder mensen achter de hekken verwacht, gezien de weersverwachting. De enkele demonstrant die een bordje omhoog stak met een tekst tegen de monarchie heeft de sfeer niet bedorven. Acht aanhoudingen op zo’n mensenmassa vindt de politiechef weinig. Ook hij is tevreden.
Dordrecht feest nog even verder.