Binnenland

Een complete verrassing voor drie hersteld hervormden

NUMANSDORP. De hersteld hervormde gemeente van Numansdorp is sinds vrijdagmorgen drie leden in de Orde van Oranje-Nassau rijker. Ouderling A. Verbaas: „Deze onderscheiding zal ik bij mijn dood in moeten leveren, maar de kroon der rechtvaardig­heid die de Heere mij in de hemel zal geven, raak ik nooit meer kwijt.”

24 April 2015 13:39Gewijzigd op 15 November 2020 18:27
Het echtpaar Snijders heeft een onderscheiding gekregen. beeld Erald van der Aa
Het echtpaar Snijders heeft een onderscheiding gekregen. beeld Erald van der Aa

Verbaas was vrijdagmorgen samen met diaken J. Snijders en diens vrouw R. Snijders-Kranenburg naar het gemeentehuis van Cromstrijen in Numansdorp gelokt omdat er „iemand uit de kerkenraad onderscheiden zou worden.” De diaken dacht het om de ouderling ging en andersom.

Toch ging Verbaas donderdag wel wat vermoeden, toen zijn vrouw aan de was begon. „Normaal gesproken hangt ze die op vrijdag op, maar nu hing hij donderdag al te drogen.” Ook de wekelijkse fietstocht op vrijdag ging niet door. „Toen begon ik wel wat te vermoeden”, aldus Verbaas.

Tijdens de uitreiking van de zes koninklijke onderscheidingen vertelt burgemeester J. Luteijn (SGP) van de gemeente Cromstrijen eerst iets over de geschiedenis van de decoratie. „Het is een echte koninklijke onderscheiding, want de koning heeft zelf zijn goedkeuring gegeven en zijn handtekening gezet.” Volgens Luteijn moeten er wel eerst „heel veel okés” komen. „Dat betekent dat u heel erg oké bent. Eerst zijn het de mensen die u voorgedragen hebben. Zij vinden dat u een waardering hebt verdiend voor al het werk in de maatschappij. Als burgemeester kijk ik als eerste naar die aanvraag. Daarna doet de commissaris van de Koning dat. Vervolgens gaat het naar het kapittel in Den Haag. De minister draagt de namen dan voor aan de koning. Die gelooft heus wel dat u de onderscheiding verdiend hebt en zet altijd zijn hand­tekening. Dus ik hoop dat u de decoratie in ontvangst wil nemen, anders moet ik hem terugsturen naar de koning.”

De mensen die een lintje krijgen, vinden het volgens de burge­meester vaak vanzelfsprekend dat ze zich inzetten voor de staat of de maatschappij. „Maar de mensen in hun omgeving weten dat het vaak niet vanzelfsprekend gaat.” Het gaat volgens Luteijn om „het cement van de maatschappij. Naarmate de overheid terugtreedt, worden jullie steeds belangrijker. Als u uw vrijwilligerswerk niet meer doet, staat de wagen stil of zwijgt het orgel.”

Met die opmerking verklapt de burgemeester al dat er een organist onder de gedecoreerden zit. Verder weet Luteijn de spanning er behoorlijk in te houden. „Vandaag mag ik twee vrouwen en vier mannen onderscheiden. Ze zijn niet heel erg jong meer, dus degenen die zich heel jong voelen, komen vandaag niet aan de beurt.”

Dan worden de verdiensten van de zes gedecoreerden één voor één opgenoemd, waarbij halverwege wel duidelijk wordt om wie het gaat. Eerst de twee dames. De organist blijkt mevrouw Snijders-Kranenburg (65) te zijn, volgens de burgemeester veertig jaar orga­nist in de Elimkerk in Numansdorp. Maar de organiste verbetert hem: „ik speel al sinds 1967 op het orgel.” Dat is dus sinds haar zeventiende jaar. Daarmee is ze 48 jaar organiste.

Haar man J. Snijders (63) kwam met zijn vrouw mee naar voren, maar mag van de burgemeester weer gaan zitten. „Jammer voor u.” Als Luteijn vervolgens de verdiensten van de eerste man onder de gedecoreerden gaat opnoemen, blijkt dat hij toch ook een lintje krijgt. „Bijzonder om een echtpaar te mogen onderscheiden. Maar jullie zullen het wel ervaren: soli Deo gloria, God alleen de eer.”

Snijders was sinds 1980 bestuurslid van evangelisatie op gereformeerde grondslag in Numandorp. In de volksmond werd de Elimkerk ook wel „het kerkje van Heemskerk” genoemd, naar de eerste voorganger de heer Heemskerk. In 1992 werd deze gemeente mede door de inspanningen van bestuurslid Verbaas een buitengewone wijkgemeente van de hervormde kerk in Numansdorp. Snijders werd er diaken en Verbaas ouderling en scriba. Later werd het een hersteld hervormde gemeente.

Ook Verbaas krijgt deze morgen een onderscheiding opgespeld. De Numansdorper is naast zijn baan bij een mechanisatiebedrijf zeker zo’n twintig uur per week druk voor de kerk. Daarnaast had hij nog diverse bestuursfuncties, onder andere voor de SGP. Luteijn: „In de wetenschap dat de heer Verbaas kracht van God kreeg om dit allemaal te doen.”

De burgemeester haalt een bijzonder feit aan. „In minder dan twee jaar tijd zijn drie leden uit dezelfde familie onderscheiden. Een broer en een zus van Verbaas kregen ook een lintje.”

Onder hen is de initiatiefnemer van de drie onderscheidingen in de hersteld hervormde gemeente: E. Verbaas, koster van de Elimkerk. „Toen ik zelf een lintje kreeg vanwege mijn afscheid als brandweerman riep de burgemeester ons op om meer kandidaten te melden. Sinds mei vorig jaar ben ik bezig geweest, maar het geeft me wel heel veel voldoening om te zien dat het gelukt is om drie heel actieve leden van onze gemeente de waardering te geven die ze verdienen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer