Kerk & religie

China treedt vaker op tegen christenen

MIDLAND. De onderdrukking van christenen in China is vorig jaar flink toegenomen. Die conclusie trekt de Amerikaanse hulp­organisatie China Aid Associa­tion in haar dinsdag uitgebrachte jaarrapport.

Redactie kerk
22 April 2015 17:38Gewijzigd op 15 November 2020 18:23
Verwoeste kerk in het Chinese Whenzou. beeld AFP
Verwoeste kerk in het Chinese Whenzou. beeld AFP

China Aid registreerde vorig jaar 572 zaken waarbij in totaal 17.884 christenen waren betrokken. In 2013 ging het om 143 zaken en ruim 7400 christenen. Een toename van 300 procent, concludeert de organisatie.

De organisatie bepaalt de mate van onderdrukking aan de hand van zes categorieën: het aantal vervolgingszaken, het aantal vervolgden, gevangenen en veroordeelden, het aantal gevallen van intimidatie, en het aantal mensen dat gebukt gaat onder deze vorm van verdrukking. Opvallend is dat het aantal christenen dat werd veroordeeld om religieuze redenen steeg van 12 in 2013 naar 1274 vorig jaar.

Met name in de oostelijke provincie Zheijang nam de onderdrukking van christenen toe. De overheid organiseerde een drie­jarige campagne ”Drie aanpassen, één slopen”, waarbij ze het aantal christelijke symbolen in het straatbeeld wil verminderen. Dat leidde ertoe dat tientallen kerken werden verwoest of van kruisen ontdaan. In de Chinese stad Wenzhou werd een kathedraal gesloopt die nog maar kort daarvoor was gebouwd. De Sanjiangkerk was onderdeel van de door de staat erkende Drie-Zelfkerk en telde 2000 zitplaatsen.

De toenemende onderdrukking is te wijten aan het beleid van president Xi Jinping, aldus China Aid. „Onder het mom van politieke hervormingen onderdrukt Xi reli­gieuze gemeenschappen, niet-gouvernementele organisaties, mensen­rechtenadvocaten en andere religieuze en politieke anders­denkenden.”

In reactie op de groei van het christendom in China is de overheid campagnes gestart om zowel huiskerken als de Drie-Zelfkerk onder druk te zetten.

Christenen maken echter steeds meer gebruik van hun rechten om zich te verdedigen tijdens rechtszaken. Ook laten zij meer van zich horen via sociale media, schrijft China Aid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer