Binnenland

Woerden in actie tegen olie- en gaswinning

WOERDEN. Het college van Woerden doet er alles aan om de vergunningen voor het boren naar olie en gas in het Papekopveld in Waarder in te laten trekken. Woensdagavond worden de inwoners geïnformeerd.

André Bijl
22 April 2015 15:21Gewijzigd op 15 November 2020 18:23
WOERDEN. Onder een deel van de 10.000 inwoners tellende Woerdense woonwijk Molenvliet bevinden zich op 2 kilo­meter diepte olie en gas. Volgens minister Kamp zijn boringen echter nog niet aan de orde. beeld Martin Droog
WOERDEN. Onder een deel van de 10.000 inwoners tellende Woerdense woonwijk Molenvliet bevinden zich op 2 kilo­meter diepte olie en gas. Volgens minister Kamp zijn boringen echter nog niet aan de orde. beeld Martin Droog

Het gemeentebestuur van Woerden stuurde recent een brief naar minister Kamp van Economische Zaken met het verzoek de vergunning voor olie- en gas­winning in te trekken. Daarnaast vraagt het college buurgemeente Bode­graven-Reeuwijk datzelfde te doen met de vergunning voor het plaatsen van een tijdelijke proefboorinstallatie. Directe aanleiding zijn de plannen van Vermilion Energy om vanaf 2017 olie en gas te gaan winnen in het Papekopveld. Het boorterrein ligt in Bodegraven-Reeuwijk, amper 100 meter over de gemeentegrens van Woerden.

De olie en het gas bevinden zich op 2 kilometer diepte onder een deel van de Woerdense woonwijk Molenvliet, met 10.000 inwoners, en de polders Rietveld en Barwouts­waarder. Bovendien wordt het terrein ontsloten via een weg op Woerdens grond­gebied. Daarom voelt het college zich verantwoordelijk voor de gang van zaken en neemt het een duidelijk standpunt in. „Daarbij staan met name de veiligheid en leefbaarheid voor onze inwoners voorop”, benadrukt wethouder De Weger (CU/SGP).

Probleem is dat Vermilion jaren geleden een winningsvergunning van het ministerie van Economische Zaken en een omgevingsvergunning van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk voor het plaatsen van een boorinstallatie heeft gekregen. Bovendien werd al in 2009 het winningsplan goedgekeurd.

Onzorgvuldig

„Alle procedures zijn doorlopen door de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV). Die concludeerde eerder dat bij de gaswinning in Groningen onzorgvuldig is omgegaan met de veiligheid van de burgers”, aldus het gemeentebestuur van Woerden. Het vraagt zich daarom af of voor het verlenen van de vergunningen voor de olie- en gaswinning voor het Papekopveld hetzelfde geldt. „Ook al omdat hier dezelfde adviserende partijen betrokken zijn als in Groningen.” Het betreft Staatstoezicht op de Mijnen, TNO en de technische commissie bodem­beweging.

Bijkomend probleem is de slappe bodem van Woerden. 
De gemeente is bang dat er 
extra bodemdaling optreedt. Volgens het winningsplan van Vermilion valt dat mee. De maatschappij voorziet een daling van 0 tot 2 centimeter. Vermilion is niet bang voor het ontstaan van bodemtrillingen door de olie- en gaswinning en verwacht evenmin schade aan huizen, wegen en gebouwen. Bovendien is de maatschappij aansprakelijk als er toch schade ontstaat. „Maar gelet op de recente ontwikkelingen in Groningen vinden wij dat er te veel onzekerheden zijn”, aldus 
B en W van Woerden.

Eind maart schaarde de gemeente­raad zich achter dit standpunt door een motie te steunen van CU/SGP, STERK Woerden en Progressief Woerden. Daarin wordt B en W gevraagd alles in het werk te stellen om de gas- en olie­winning voorkomen. „De inwoners zijn bezorgd, we krijgen veel vragen”, zegt CU/SGP-fractieleider Brouwer.

In zijn strijd om Papekop te vrijwaren van ‘mijnbouwactiviteiten’ zoekt Woerden steun bij buur­gemeenten. Oudewater geeft gehoor aan die oproep. B en W van Bodegraven-Reeuwijk reageren terughoudender. „We vragen de OVV het dossier van Papekop te bekijken en hierbij de ervaringen uit Groningen te betrekken.”


Winningsplan goedgekeurd

WAARDER (RD). Vermilion wil olie en gas gaan winnen in het Papekopveld in Waarder in een gebied met een oppervlakte van circa 63 vierkante kilometer. De locatie werd in 1986 ontdekt door de NAM. Zij boorde destijds een exploratieput, maar kwam tot de conclusie dat het veld te weinig rendement zou opleveren. Door het stijgen van de olieprijs kwam de locatie in 2006 weer in beeld.

In juni 2006 gaf het ministerie van Economische Zaken toestemming om de vergunning voor het Papekopveld over te dragen aan Northern Petroleum Nederland (NPN). Drie jaar later diende de NPN een winnings­plan in, dat in augustus 2009 werd goedgekeurd door de minister. In 2013 werd NPN overgenomen door het Canadese bedrijf Vermilion Energy, dat daarmee ook de rechten van het Papekopveld in handen kreeg.

Vermilion is nog niet begonnen met de exploitatie van het veld. Het is de bedoeling in 2016 te starten met de inrichting van de locatie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer