Buitenland

Ook Duitsland benoemt „Armeense genocide”

BERLIJN (ANP/RTR). De Duitse regering gebruikt vanaf maandag het woord genocide als het gaat om de dood van vele honderdduizenden en mogelijk anderhalf miljoen Armeniërs, veroorzaakt door Ottomaanse troepen honderd jaar geleden. Tot nu toe vermeed Duitsland het woord, dat wordt verfoeid door de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Vrijdag wordt het begin van de genocide herdacht.

20 April 2015 16:34Gewijzigd op 15 November 2020 18:20
beeld AFP
beeld AFP

Duitsland is de belangrijkste handelspartner van Turkije in de Europese Unie en in het land wonen bovendien miljoenen Turken. Volgens een woordvoerder van bondskanselier Angela Merkel zal de regering vrijdag een parlementaire resolutie steunen waarin de dood van de Armeniërs een voorbeeld van genocide wordt genoemd.

Soortgelijke uitlatingen van paus Franciscus zorgden vorige maand voor een politieke rel tussen Turkije en Vaticaanstad. Turkije riep meteen de pauselijke ambassadeur op het matje en haalde zijn eigen ambassadeur bij de Heilige Stoel terug.

Duitsland schaart zich met de ommezwaai bij andere landen die de genocide zo benoemen, waaronder Frankrijk. Nederland spreekt van de „kwestie van de Armeense genocide”.

Turkije ontkent volkerenmoord, maar stelt dat veel doden vielen als gevolg van gevechten tussen Turkse en Russische troepen. Volgens het land was er geen sprake van moedwillige uitroeiing van de christelijke bevolkingsgroep.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier weigerde zondag tijdens een televisie-interview nog te spreken van genocide. „Verantwoordelijkheid kan niet worden teruggebracht tot een enkel woord”, zei hij. Parlementsleden van de christendemocraten en de sociaaldemocraten dwongen de beslissing echter maandag af.

De eerdere terughoudendheid van de Duitse regering om het omstreden woord te gebruiken ligt deels in de belangen in Turkije en de Duitse Turken. Bovendien wil het land het woord genocide ook niet gebruiken voor het bloedbad dat Duitse troepen in 1904 en 1905 aanrichtten in het hedendaagse Namibië. Als die slachting als genocide wordt aangemerkt, kan dat leiden tot de eis om herstelbetalingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer