Binnenland

Nog geen besluit Ede over ambtsgebed

EDE. Het initiatiefvoorstel van de VVD voor afschaffing van het ambtsgebed staat over twee weken opnieuw op de agenda van de Edese gemeenteraad. De raad heeft donderdagavond nog geen besluit genomen: bij de hoofdelijke stemming waren 19 raadsleden voor en eveneens 19 tegen.

Van onze correspondent
17 April 2015 07:00Gewijzigd op 15 November 2020 18:15
Gemeentehuis Ede. Beeld Wikimedia
Gemeentehuis Ede. Beeld Wikimedia

De confessionele partijen willen het ambtsgebed behouden. De niet-confessionele partijen, die zich alle uitspraken voor afschaffing, hebben één raadszetel meer. D66-fractieleider Salim was echter afwezig, hij verblijft langdurig in het buitenland. De Gemeentewet schrijft voor dat als de stemmen staken in een niet-voltallige vergadering, de stemming wordt uitgesteld naar een volgende vergadering. Staken de stemmen dan weer, dan is het voorstel verworpen.

De fractie van de VVD bepleit afschaffing „juist uit respect voor de verschillende geloofs- en levensovertuigingen die mensen hebben in onze gemeente. „Wie het ambtsgebed in stand wil houden, biedt geen ruimte aan andersdenkenden. Het ambtsgebed zoals de burgemeester dat nu direct na de opening van de vergadering uitspreekt, past niet bij het idee dat de gemeente en de gemeenteraad er zijn voor álle inwoners, ongeacht hun overtuiging.”

„Strikte scheiding tussen kerk en staat” was voor D66 het argument om de VVD te steunen. Ook de PvdA stemde voor afschaffing. „Het is niet wenselijk om de raadsvergadering te beginnen met een gebed uit de traditie van de grootste groep onder de burgers. Daarmee ga je voorbij aan de minderheden en loop je het risico dat die zich niet vertegenwoordigd voelen.”

SGP en ChristenUnie benadrukten dat met het ambtsgebed de gemeenteraad zijn afhankelijkheid van God belijdt en Hem vraagt om wijsheid bij het besturen van de gemeente. „Het afschaffen van het ambtsgebed is weer een stap in het loslaten van de christelijke historie van de gemeente Ede. Het verlaten van de Bijbelse waarden en normen heeft grote negatieve effecten op de hele Edese samenleving”, stelde de SGP. De ChristenUnie noemde het ambtsgebed „een groot goed waar we graag aan vast houden”.

Onduidelijkheid bestond vooraf vooral over het stemgedrag van de lokale partij Burgerbelangen. Fractievoorzitter Van Druiten herinnerde aan een uitspraak van zijn PvdA-collega Van Huijstee in het debat van twee weken geleden: ‘Dwing een ander niet tot gebed’. „Dat is juist, maar Burgerbelangen ziet deze progressieve en liberale houding niet terug bij de niet-confessionele partijen als er een raadsvoorstel ligt voor een moskee waarbij vanaf een minaret publieke gebedsomroepen in het Arabisch gedaan worden. Dan moeten de omwonenden maar gaan verhuizen en mag andermans geloof best opgedrongen worden. Dat is een dubbele moraal en het meten met twee maten.” Burgerbelangen heeft in haar ‘rechtsprogressieve’ visie de ‘collectieve nationale identiteit’ als uitgangspunt, aldus Van Druiten. Daartoe behoren volgens hem de joods-christelijke, maar ook de humanistische cultuur. Dat gaf de doorslag om „als seculiere partij” in te stemmen met afschaffing van het ambtsgebed.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer