Kerk & religie

NGK-jaarboek: Catechismuspreek raakt uit beeld

AMSTERDAM. In de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) behoort de prediking vanuit de Heidelbergse Catechismus „zo goed als tot het verleden.” Dat concludeert ds. K. Muller uit Emmeloord, schrijver van het jaaroverzicht in het woensdag verschenen Informatieboekje 2015 van de NGK.

Redactie kerk
16 April 2015 13:47Gewijzigd op 15 November 2020 18:14
Een academische plechtigheid van de gereformeerd-vrijgemaakte Theologische Universiteit in het gebouw van de Nederlands gereformeerde kerk in Kampen. beeld RD
Een academische plechtigheid van de gereformeerd-vrijgemaakte Theologische Universiteit in het gebouw van de Nederlands gereformeerde kerk in Kampen. beeld RD

De predikant stelt dat ook de gewoonte om op zondag twee kerkdiensten te houden, „minder vaak de regel lijkt te zijn.” Ongeveer eenderde van de NGK-gemeenten, in totaal zo’n dertig, houdt geen middag- of avonddienst meer. „Daarnaast is er nog een aantal gemeenten die hun tweede dienst combineren met de tweede dienst van een andere gemeente.”

Het ledental van de Nederlands Gereformeerde Kerken bleef vorig jaar ongeveer gelijk. Op 1 januari 2015 hadden de kerken 32.912 leden, tegenover 32.948 een jaar eerder: een afname van 36. Door de opheffing van de gemeente Vlaardingen daalde het aantal kerken naar 87.

Het aantal predikanten steeg met vijf tot 88. Er zijn zo’n tien gemeenten die vacant zijn en, alduys de kroniekschrijver, „in staat geacht kunnen worden om, full- of parttime, een predikant te beroepen.” Van de ongeveer 15 studenten aan de Nederlands Gereformeerde Predikantenopleiding (NGP), bevinden er zich 8 in de laatste fase van hun opleiding. Toch zal het predikantentekort groeien, concludeert ds. Muller, omdat er de komende jaren diverse predikanten met emeritaat gaan.

Voor de NGK was 2014 „historisch” als het gaat om kerkelijke eenheid, zo citeert het jaaroverzicht ds. W. Smouter, voorzitter van de landelijke vergadering (lv) van de NGK. Er werd een stap gezet richting kerkelijke eenheid met de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV), nadat deze kerken ingingen op een verzoek vanuit de lv om het gesprek daarover aan te gaan. De NGK onstonden uit een scheuring in de GKV in 1967.

De kroniekschrijver concludeert dat het in 2013 gepresenteerde nieuwe Liedboek niet echt ingang vindt in de Nederlands Gereformeerde Kerken. Niet alleen strubbelingen over de betaling van gebruiksrechten lijken daaraan debet. Ook „de cultuur van plukken uit diverse bundels en beameren zonder boek was al te zeer ons deel geworden om nog echt enthousiast te worden voor een nieuw kerkelijk liedboek.”


Zie ook:

NGK-jaarboek: Geef diaconaat aandacht - informatieboekje 2013 (Reformatorisch Dagblad, 17-05-2013)

Ledental NGK neemt licht toe : Jaarboek publiceert enquête over Israël - informatieboekje 2012 (Reformatorisch Dagblad, 02-05-2012)

Ledental NGK fors gestegen : “Tweede dienst staat onder druk” - informatieboekje 2011 (Reformatorisch Dagblad, 17-05-2011)

“Op naar vereniging NGK en GKV in 2016” – informatieboekje 2010 (Reformatorisch Dagblad, 30-04-2010)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer