Kerk & religie

Dominees.nl, een site die nooit af is

HOOGEVEEN. Wat níét op zijn site staat, is nieuws uit rooms-katholieke parochies. Wat er weinig op staat, is nieuws van doopsgezinde gemeenten. Verder komen alle Nederlandse kerken voor op dominees.nl. Webmaster Frans Verkade: „Ik ben heel breed.”

Jan van ’t Hul
14 April 2015 22:13Gewijzigd op 15 November 2020 18:10
De website dominees.nl van Frans Verkade wordt per dag ongeveer 3000 keer bekeken. beeld RD, Anton Dommerholt
De website dominees.nl van Frans Verkade wordt per dag ongeveer 3000 keer bekeken. beeld RD, Anton Dommerholt

Verkade (52) is als kerkelijk werker (met preek- en sacramentsbevoegdheid) verbonden aan de hervormde Kapelgemeente in Ruinerwold en de Grote Kerk in Hoogeveen. Daarnaast houdt hij zich bijna twee uur per dag bezig met dominees.nl, een site over predikanten en kerkelijke gemeenten, met als speerpunt het beroepingswerk.

Www.dominees.nl ontstond toen Boom Pers Meppel (uitgever van regionale kranten in Drenthe en de Kop van Overijssel) zo’n tien jaar geleden stopte met het brengen van beroepingswerk. Samen met zijn zoon Sander, bouwer van internetsites, begon Verkade aan dominees.nl.

Dominees.nl bevat inmiddels veel meer dan alleen beroepingsnieuws. Er is informatie over ruim 3000 kerkelijke gemeenten, waarbij zichtbaar is welke beroepen er zijn uitgebracht. „Jarenlang heb ik kerkelijke bladen en synodale acta nagespeurd om alles uit de geschiedenis naar boven te halen.”

De informatie die Verkade nodig heeft om zijn site actueel te houden, komt op verschillende manieren naar hem toe. Sommige predikanten en scriba’s informeren hem per e-mail over beroepingsnieuws. Ook Twitter blijkt functioneel.

„Er zijn wel mensen die tot diep in de nacht het beroepingswerk volgen en nieuws graag als eerste doorgeven. Het valt me op dat hoe rechtser men is, hoe fanatieker. Ik wil daar niet aan meedoen. Als ik een bericht plaats, moet het wel kloppen, en als ik twijfel doe ik eerst telefonisch navraag. Kerkelijke gegevens moet je correct vastleggen. Dat is van belang voor de geschiedschrijving.”

Waarom steekt iemand twee uur per dag in een domineessite? „De belangstelling voor de kerkelijke kaart van Nederland is vroeger begonnen in de hervormde pastorie van Elspeet. Mijn vader was predikant en dus werd er thuis soms over dominees gepraat. Maar ik wilde gaandeweg ook weleens weten: Waar komen die dominees vandaan en waar gaan ze heen? Waarom wordt de één vaak en de ander nauwelijks beroepen?”

Dit is niet alleen maar hobby, zegt Verkade. „Ik ontsteek geen onheilig vuur en voel mij ook geen dweper. Als dát zo was, was ik er allang mee gestopt. Predikanten moet je niet vereren, dat staat duidelijk in de Tien Geboden. Voor mij is deze site een vervolg op het Bijbelboek Handelingen. Zoals Paulus langs de gemeenten trok om iedereen het Evangelie van Gods genade te vertellen, zo wil ik vastleggen hoe het in de christelijke kerk in Nederland is gegaan. Aardige bijkomstigheid is dat mensen via de site soms ook acuut om geestelijke bijstand vragen. Bijvoorbeeld na het heengaan van een geliefde, maar soms ook wel over een doopsbediening. Zo vorm je een schakel om het Evangelie van Jezus Christus door te geven.”

Dominees.nl wordt zo’n 3000 per dag bekeken. Ook is er bezoek van buiten Nederland. „In de maand maart is er vanuit 51 landen op de site gekeken. Daaronder zijn Israël, de Verenigde Staten, Duitsland, Groot-Brittannië, Canada, Zwitserland, Italië, Rusland, Tsjechië en Frankrijk.”

Verkade doet dit werk pro Deo. „Graag met een hoofdletter. Google zet weleens wat advertenties op mijn site, maar dat levert maar een paar centen op. Dit werk zie ik een beetje als mijn levensroeping.”

Hoe groot is dominees.nl? 
„Geen idee. Dit is nooit af. Er staat nu 24 MB aan informatie op. Maar het meeste moet nog komen.”


serie Kerknieuws online

Dit is het eerste deel in een serie over websites die nieuws brengen over het kerkelijk leven in Nederland. 
Volgende week dinsdag deel 2.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer