Gemengd beeld op Europese beurzen
AMSTERDAM (ANP). De Europese aandelenbeurzen lieten woensdagmiddag een gemengd beeld zien. De overname van gasproducent BG door Shell zorgde voor rumoer in de oliesector. Ook dienstverlener SBM Offshore wist de aandacht op zich gericht vanwege een vermeende schikking met de Braziliaanse autoriteiten.
De AEX-index in Amsterdam noteerde kort na de openingsbel op Wall Street 0,6 procent lager op 499,83 punten. De MidKap daalde 0,3 procent tot 766,05 punten. De beurzen in Londen en Parijs wonnen 0,4 en 0,1 procent. De DAX-index in Frankfurt verloor 0,3 procent.
Shell zakte 2,7 procent. Het Brits-Nederlandse olieconcern neemt BG over voor ruim 64 miljard euro, een prijs die volgens marktkenners aan de hoge kant is. Het gecombineerde bedrijf is in marktwaarde twee keer zo groot als zijn Britse rivaal BP en is ook meer waard dan Chevron, de nummer twee in de Verenigde Staten. Het aandeel BG maakte in Londen een koerssprong van ruim 30 procent.
Ook de andere grote Europese olieproducenten profiteerden van het overnamenieuws in de sector. BP werd in Londen ruim 1,3 procent meer waard. Het Franse Total verloor 0,2 procent terwijl het Spaanse Repsol 0,4 procent won.
Maritiem dienstverlener SBM Offshore was de grootste daler in de MidKap met een verlies van krap 7 procent. Beleggers reageerden op berichten in Braziliaanse media dat het schandaal rond Petrobras SBM 1,7 miljard dollar gaat kosten. Een woordvoerster van SBM sprak die berichten echter tegen. Dienstverlener aan de oliesector Fugro stond bovenaan met een winst van 2,9 procent.
In Parijs won Vivendi 0,5 procent. Het Franse mediaconcern overweegt volgens persbureau Reuters een overname van de Britse aanbieder van betaaltelevisie Sky (plus 0,8 procent). Renault steeg 1,7 procent. De Franse overheid breidt haar belang in de automaker uit in een poging het stemrecht binnen het bedrijf te beschermen.
De euro noteerde op 1,0848 dollar, tegen 1,0850 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 2,2 procent tot 52,77 dollar. Brentolie werd 1,3 procent goedkoper en kostte 58,30 dollar per vat.