Ahold hangt enorm hoge claim boven het hoofd
Er dreigt een miljardenclaim voor supermarktconcern Ahold. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam gevraagd een onderzoek te beginnen naar wanbeleid bij de keten.
Als wanbeleid wordt vastgesteld, is de weg vrij voor schadeclaims. Die kunnen volgens VEB-directeur P. de Vries in de miljarden lopen.
Volgens De Vries is de hoogte mede afhankelijk van wat het onderzoek oplevert. Gebaseerd op de koersdaling van het aandeel Ahold op 24 februari, toen het melding maakte van boekhoudfraude, schat De Vries de vergoeding op 7 euro per aandeel. De onderneming had 900 miljoen aandelen uitstaan. Dat maakt de totale som 6,3 miljard euro.
De VEB heeft het verzoek namens 36 middelgrote beleggers ingediend. In totaal zouden volgens De Vries 2500 aandeelhouders de procedure steunen. „Meer mensen kunnen zich bij ons aansluiten”, aldus de directeur.
Volgens De Vries heeft Ahold volstrekt onvoldoende informatie gegeven. „Er is niets gemeld over de oorzaken van de fraude en over de verantwoordelijken.”
De VEB heeft al twee rechtszaken aangespannen waarin ze eist dat Ahold de jaarrekeningen over de boekjaren 1998 tot en met 2002 vernietigt en herziet. Ahold riep de VEB medio januari nog op de twee procedures te staken. De zaken zijn „niet in het belang van aandeelhouders” en „contraproductief”, zo liet het concern in een open brief aan de aandeelhouders weten.
Op de beurs was donderdag van de actie van de VEB niets te merken. De koers van Ahold steeg 2,8 procent en noteerde aan het slot van de handel 6,74 euro. De beleggers leken meer onder de indruk te zijn van het nieuws over de voorgenomen verkoop van twee Amerikaanse supermarktketens. Ahold maakte woensdagavond laat bekend zijn dochterondernemingen BI-LO en Bruno in de etalage te hebben gezet.
Ahold gaat de opbrengst vooral gebruiken om zijn schuldenlast te verminderen. Bovendien wil de onderneming zich concentreren op de overgebleven levensmiddelenbedrijven in de Verenigde Staten, waaronder Stop & Shop en Giant-Landover.
Beide te verkopen Ahold-dochters hebben hun winkels in het zuidoosten van de VS. BI-LO telt er bijna 300, die in 2003 gezamenlijk een netto-omzet maakten van 3,2 miljard dollar. Bruno heeft 178 supermarkten en boekte vorig jaar 1,78 miljard dollar omzet. BI-LO is al bijna 27 jaar in het bezit van Ahold. Onder topman Cees van der Hoeven nam de Zaanse onderneming in 2001 Bruno over voor 500 miljoen dollar.
Verder maakte Ahold donderdag bekend dat zijn houders van preferente aandelen akkoord zijn gegaan met een beperking van hun stemrecht. Hierdoor wordt de macht van de gewone aandeelhouder groter. De maatregel past in Aholds invulling van deugdelijk ondernemingsbestuur, ook wel corporate governance genoemd.
De groep preferente aandeelhouders heeft 19 procent van de stemmen in handen. Dat wordt teruggebracht tot circa 6 procent van het stemrecht. Het gaat om 369 miljoen cumulatief preferente financieringsaandelen. Het aantal stemmen dat aan deze aandelen is verbonden, vermindert met de nieuwe afspraken tot ongeveer 100 miljoen. De houders kunnen hun preferente aandelen omwisselen in gewone aandelen. Het supermarktconcern houdt echter wel een constructie in stand om zich te beschermen tegen vijandelijke overnames.