Politiek

Geheim verslag Oekraïne openbaar

DEN HAAG (ANP). Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) had stelliger kunnen zijn over de aanwezigheid van luchtafweerwapens in het oosten van Oekraïne. Dat stellen CDA en D66 na publicatie van het verslag van een briefing over Oost-Oekraïne van juli vorig jaar.

4 April 2015 16:12Gewijzigd op 15 November 2020 17:56
BUK-raketsysteem. beeld EPA
BUK-raketsysteem. beeld EPA

Het kabinet wilde het verslag niet aan de Tweede Kamer geven, maar het radioprogramma Argos wist er de hand op te leggen en heeft het zaterdag gepubliceerd.

Op de dag van de briefing voor diplomaten in Kiev was een Oekraïens militair vrachtvliegtuig, een Antonov, uit de lucht geschoten. In haar memo schrijft de aanwezige Nederlandse diplomate: „Antonov vloog op 6.200 m hoogte en kan alleen maar met Russisch materieel of door RF-eenheden (Russische militairen - red.) zijn beschoten, aangezien separatisten zelf niet over dit soort antiaircraft wapens beschikken.”

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma vindt dat Koenders wel wat stelliger had kunnen zijn. Volgens CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt zit er ruimte tussen deze informatie en de woorden van de minister. Die zei eerder dat er tijdens de briefing alleen melding werd gemaakt van de mogelijke aanwezigheid van luchtafweerwapens. Omtzigt gaat vragen stellen aan de minister over het verschil tussen zijn eerdere uitlatingen en de tekst van het verslag.

Beide Kamerleden vinden dat het memo hun pleidooi om de burgerluchtvaart veiliger te maken alleen maar bevestigt. Dit soort informatie zou eerder gedeeld moeten worden met luchtvaartmaatschappijen, zodat beter beslist kan worden of er nog gevlogen kan worden over een onrustig gebied.

Volgens regeringspartijen PvdA en VVD liggen eerdere uitspraken van Koenders en de tekst van het verslag op één lijn. In de Kamer zei de minister dat er aanwijzingen waren voor de aanwezigheid van luchtafweerraketten. Uit het memo blijkt volgens VVD’er Han ten Broeke dat de regering van Oekraïne Rusland schudig acht aan het neerhalen van de Antonov. Volgens hem is nu de kernvraag hoe het luchtruim veiliger kan worden. Oekraïne besloot vorig jaar niet om het luchtruim te sluiten.

Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt dat er geen verschil bestaat tussen antwoorden op Kamervragen over deze kwestie en het document dat zaterdag naar buiten is gekomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer