PvdA verscherpt toon over handelsverdrag
DEN HAAG (ANP). De PvdA neemt scherper stelling in het debat over het vrijhandelsverdrag dat de Europese Unie met de Verenigde Staten wil sluiten. Dat bleek donderdagavond tijdens een debat in de Tweede Kamer die eigenlijk over de visie van het kabinet over de Europese Unie moest gaan. Het is het enige debat waarbij Europarlementariërs mogen spreken in de Kamer.
De PvdA maakte duidelijk alleen onder voorwaarden akkoord te gaan met het verdrag dat officieel het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) heet. De PvdA-fractie in het Europese Parlement heeft „grote zorgen” over het handelsverdrag, zei PvdA-Europarlementariër Paul Tang.
De sociaaldemocraten willen niet dat TTIP leidt tot een verlaging van „de Europese standaarden ten aanzien van milieunormen, voedselveiligheid, dierenwelzijn en sociale normen”. Maar de toon werd vooral harder als het gaat om het arbitragesysteem (ISDS) waarmee buitenlandse investeerders een regering buiten de nationale rechtbank om kunnen aanklagen. Dat systeem moet in het verdrag worden „ingebed in ons huidig rechtssysteem”, aldus de PvdA.
De nieuwe toon beviel de oppositie. Jesse Klaver van GroenLinks - die tegen TTIP is - zei „blij te zijn met de opstelling van de PvdA”. Ook de ChristenUnie en de Partij voor de Dieren waren tevreden.
Maar de houding kan in de toekomst problemen opleveren met coalitiegenoot VVD. Bas van ’t Wout van de VVD noemde TTIP in het debat „cruciaal voor de toekomst van de Europese Unie”. Zijn collega in het Europese Parlement, Hans van Baalen verklaarde een „interne markt van Hawaiï tot Helksinki” te willen.
Het kabinet is voorstander van het verdrag tussen beide economische grootmachten. Premier Mark Rutte probeerde de zorgen van de PvdA weg te nemen. Volgens hem worden deze zorgen ook nadrukkelijk onder de aandacht gebracht in Brussel. Hij denkt wel dat ze kunnen worden opgelost.
Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken maakte duidelijk dat er goed wordt geluisterd naar de wensen van de Kamer en zei dat het kabinet er „fors op zal inzetten”.