CAO-onderhandelingen Corus worden hervat
Staalbedrijf Corus heeft de vakbonden uitgenodigd om dinsdag weer te onderhandelen over de nieuwe CAO. Dit heeft een woordvoerder van het voormalige Hoogovens woensdag bevestigd. „Er zijn nog maar vier ronden van overleg geweest. Beide partijen hebben net onvoldoende kunnen bewegen om tot een verantwoord pakket te komen”, verklaarde de Corus-zegsman.
Bestuurder J. van Duynhoven van FNV Bondgenoten zei ervan uit te gaan dat het Brits/Nederlandse staalbedrijf een beter loonbod op tafel zal leggen. „Lijkt me wel zo handig, tenminste, als ze geen stakingen willen.”
FNV Bondgenoten en de CNV Bedrijvenbond hebben het bedrijf de afgelopen dagen onder druk gezet. Als Corus niet voor 14 februari met een acceptabel CAO-bod komt, leggen de werknemers het werk neer. Twee weken geleden zijn de onderhandelingen over de CAO spaak gelopen.
Heikel punt is vooral de loonsverhoging. Corus wilde tot nu toe niet verder gaan dan een salarisverbetering van 1 procent en een eenmalige uitkering van 0,5 procent in een CAO voor veertien maanden. De bonden eisen voor de circa 10.000 werknemers 4 procent voor twaalf maanden.
Volgens Van Duynhoven hebben woensdagochtend een kleine honderd werknemers van de ’Kooksfabriek II’ al een korte werkonderbreking gehouden. „Dat was een wilde actie en ik heb signalen ontvangen dat de komende dagen meer spontane werkonderbrekingen niet zijn uit te sluiten. Wat aangeeft hoe spuugzat de mensen het zijn en dat Corus met een serieus bod moet komen.”
De Corus-woordvoerder wijst erop dat het staalbedrijf zich niet bepaald in een rooskleurige situatie bevindt. „Niet voor niets hebben we vorig jaar september een reorganisatie bekendgemaakt.” Volgens de aangekondigde plannen worden in tweeëneenhalf jaar 1100 banen geschrapt.
Volgens de zegsman wordt bovendien te veel nadruk gelegd op het loonbod. „Wij kijken naar het totaalpakket en de hele wensenlijst van de vakorganisaties betekent een verhoging van de loonkosten van 15 tot 20 procent. Wat natuurlijk buitensporig hoog is.”
Volgens bestuurder A. van der Molen van De Unie zet Corus de wereld op zijn kop. Het Unie-voorstellenpakket komt volgens hem neer op 5 procent meer kosten. „Maar alle vakbondsvoorstellen bij elkaar optellen kan natuurlijk niet, dat is iets wat wordt ingebracht en onderhandelbaar is.”