Economie

Dijksma kan verder met invoering stikstofaanpak

DEN HAAG. Staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) heeft woensdag groen licht gekregen van de Kamer om donderdag met de provincies te gaan praten over de invoering van de programmatische aanpak stikstof (PAS).

Redactie politiek
2 April 2015 09:21Gewijzigd op 15 November 2020 17:52
Staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken). beeld ANP
Staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken). beeld ANP

Dijksma verwacht dat ze halverwege deze maand een akkoord kan sluiten met de provincies over de PAS. Die moet aan het begin van de zomer in werking treden.

De PAS heeft als doel de hoeveelheid stikstof in 133 Natura 2000-gebieden omlaag te brengen, terwijl er tegelijkertijd ruimte ontstaat voor boeren en bedrijven om nieuwe economische activiteiten met stikstofuitstoot in de buurt van die gebieden te ontplooien.

Als er ruimte ontstaat voor nieuwe activiteiten doordat de stikstofuitstoot daalt, moet landelijk 56 procent van die ruimte ten goede komen aan de agrarische sector. Dijksma beloofde de Kamer woensdag dat ze erop zal toezien dat dit ook daadwerkelijk gebeurt.

Tegelijkertijd wil ze de provincies niet voorschrijven hoe zij de ontwikkelruimte precies moeten toedelen. „Zij zullen hun beleidsregels daarover zo uniform mogelijk vormgeven, maar provinciaal zullen er ook verschillen zijn.”

De staatssecretaris zei verder dat de PAS „geen oplossing voor alles is, maar zeker ook geen probleemveroorzaker.”

Ze memoreerde dat het nu heel moeilijk is voor bedrijven, zeker voor de kleinere, om een vergunning te krijgen voor nieuwe activiteiten met stikstofuitstoot. Dankzij de PAS zullen de bedrijven „sneller weten waar ze aan toe zijn.” Hun juridische positie wordt beter omdat ze straks makkelijker de ecologische onderbouwing kunnen leveren die nodig is bij een vergunningaanvraag, stelde Dijksma.

Ze zei verder dat de PAS doorlopend gewijzigd kan worden als de omstandigheden daar aanleiding toe geven. Daarover zal ze dan steeds in gesprek gaan met de Kamer.

SGP’er Dijkgraaf zette kritische kanttekeningen bij het rekeninstrument Aerius waarmee de stikstofuitstoot van projecten en plannen op Natura 2000-gebieden wordt berekend.

Dijksma erkende dat de werkelijkheid zich niet laat vatten in een rekenmodel. Maar iets beters dan Aerius „heb ik niet”, zei ze. De staatssecretaris voegde daar aan toe dat het rekeninstrument continu zal worden verbeterd. „Het is een levend model.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer