Populaire prins (I)
Het overgrote deel van de Nederlandse bevolking, 75 procent, vindt het goed dat prins Bernhard zich in een brief heeft verdedigd tegen publicaties in de media. Dat blijkt uit een deze week gepubliceerd onderzoek van opiniepeiler Maurice de Hond.
In de open brief, die vorige week zaterdag werd gepubliceerd in de Volkskrant, hekelt Bernhard vooral de insinuaties over zijn buitenechtelijke kinderen, zijn oorlogsverleden en beschuldigingen aan het adres van zijn moeder. Hij vindt dat publicisten als Jan Kikkert, Tomas Ross, Hans Galesloot en Philip Dröge de grenzen van fatsoen ver hebben overschreden.
Uit het onderzoek van De Hond blijkt dat ongeveer de helft van de ondervraagden niet weet in hoeverre de brief waarheidsgetrouw is. Ondanks de stellige ontkenning van de prins denkt 23 procent dat de moeder van Bernhard mogelijk toch een relatie heeft gehad met haar begeleider. Eenzelfde percentage denkt ook dat er meer aan de hand was ten aanzien van buitenechtelijke kinderen in Londen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Verder denkt 14 procent van de Nederlanders dat er toch iets aan de hand is met de stadhoudersbrief, de brief die de prins zou hebben geschreven aan Hitler over het landvoogdijschap over Nederland. En 12 procent denkt dat er iets gespeeld heeft rond het verraad van de landing bij Arnhem.
De respondenten werden tevens ondervraagd over onderwerpen die niet in de brief aan de orde kwamen, zoals hardnekkige geruchten over een buitenechtelijke dochter die in Parijs zou wonen. Zesendertig procent meent dat de prins een of meer dochters in de Franse hoofdstad heeft, 13 procent denkt dat hij actief lid is geweest van de Duitse NSDAP en 54 procent meent dat hij in de jaren zeventig smeergelden heeft aangenomen van Lockheed. Negentien procent denkt dat hij jarenlang een relatie had met een vrouw die nu nog in het paleis woont.
Bernhard liet de oud-directeur van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD), Hans van der Voet, onderzoek doen naar de verhalen die over de prins en zijn familie de ronde doen en deden. Zevenendertig procent van de bevolking ziet het hieruit voortgekomen stuk als een eerlijk rapport. Slechts 20 procent denkt dat dit onderzoek nogmaals door een onafhankelijke commissie moet worden gedaan. Over het algemeen zijn Nederlanders positief over Bernhard. Zestig procent meent dat de prins grote verdiensten heeft gehad voor Nederland. (Bron: ANP)
Populaire prins (II)
De zwierige levenswijze van Bernhard Leopold Frederik Everhard Julius Coert Karel Godfried Pieter van Lippe-Biesterfeld, prins Bernhard, heeft altijd stof tot praten gegeven. De nu 92-jarige prins heeft een schare fervente bewonderaars om zich heen, onder wie de oorlogsveteranen die hem elk jaar op 5 mei in Wageningen toejuichen.
De voor het Huis van Oranje ongekend vlotte manier van optreden van de prins heeft echter door de jaren heen ook vele tongen in beroering gebracht. Sommige van die verhalen heeft prins Bernhard met zijn open brief in de Volkskrant nu zelf uit de wereld willen helpen.
Nederland haalde Bernhard in 1937 enthousiast binnen als de aanstaande echtgenoot van prinses Juliana. In de Tweede Wereldoorlog speelde de van geboorte Duitse prins een glansrol. In 1995 werd bekend dat Bernhard van 1 mei 1933 tot 8 januari 1937, een dag na zijn huwelijk met prinses Juliana, lid was van de Duitse nazipartij NSDAP. Hij gaf als commentaar dat „hij niets heeft toe te voegen aan de bekende feiten.” Voor die tijd had hij het lidmaatschap ontkend.
Dat Bernhard Nederland in 1942 bij de Duitse regering in een brief zou hebben aangeboden als een soort provincie, wijst hij verontwaardigd van de hand. „Ik loof een miljoen uit aan degene die mij die brief toont”, aldus de prins. Oud-hoofddirecteur van de Rijksvoorlichtingsdienst Van der Voet, die namens de prins aantijgingen heeft onderzocht, zegt dat het vrijwel onmogelijk is te bewijzen dat een niet-bestaande brief niet bestaat.
Na de oorlog heeft prins Bernhard vele zogenoemde goodwillreizen naar het buitenland gemaakt. Vriend en vijand vinden unaniem dat hij daarmee uitstekende contacten voor het Nederlandse bedrijfsleven heeft gelegd. Maar de opeenvolgende regeringen gaven de prins-gemaal ook te veel de vrije hand, wat uitmondde in de Lockheed-affaire in de jaren zeventig.
Opmerkelijk is dat de prins in zijn open brief over die periode zwijgt. Ook schrijft hij niets over andere geruchten uit die naoorlogse tijd, zoals het telkens weer opduikende verhaal over wapenleveranties aan het Argentinië van Eva Peron.
Tijdens zijn vele reizen maakte de Nederlandse prins-gemaal kennis met allerlei vrouwen. Met name dat deel van zijn leven heeft voor de wildste verhalen gezorgd. Dat Bernhard twee zonen zou hebben bij de Britse Lady Ann Orr Lewis, beschrijft hij nu als „een onzinverhaal.” Een goede vriendin van Lady Ann heeft zelfs onder ede verklaard dat zij haar vriendin nooit in verwachting heeft gezien sinds zij prins Bernhard kende. Ook staat op internet een foto waaruit blijkt dat Juliana en Bernhard al in 1946 met Lady Ann op wintersportvakantie waren.
Maar Bernhard zou ook nog een dochter in Parijs hebben. Daarover zegt hij nu: „Ik verkeer niet in de positie iets over haar te zeggen. En daarmee basta.” En dan was er nog zijn persoonlijk assistente Cocky Gillis. Bekend was dat zij en prins Bernhard het goed konden vinden samen, maar kleindochter prinses Margarita bracht vorig jaar ineens naar buiten dat de twee jarenlang een verhouding hadden. „Niet waar”, aldus de hoogbejaarde prins.
Hoeveel geruchten en roddels prins Bernhard ook altijd hebben omringd, vaststaat dat hij een van de populairste leden van het Koninklijk Huis is. Behalve de Lockheed-affaire heeft geen enkele aantijging tot grootscheepse verontwaardiging geleid. Elk optreden zorgt voor juichende reacties. Prins Bernhard blijft met zijn kleurrijk gedrag onderwerp van gesprek. (Bron: ANP)