Economie

Koopzondag bij 65 procent van de gemeenten vrij

In 255 van de 393 gemeenten (65 procent) mogen winkeliers zelf bepalen of ze op zondag opengaan. In de praktijk maken vooral supermarkten en bouwmarkten daarvan gebruik.

28 March 2015 08:07Gewijzigd op 15 November 2020 17:45
Links de situatie in 2013: de meeste gemeenten zijn oranje gekleurd wat staat voor maximaal twaalf koopzondagen per jaar. Rechts de situatie in 2015: in de meeste gemeenten is de koopzondag vrijgegeven wat aangegeven wordt met de donkerrode kleur. Illustr
Links de situatie in 2013: de meeste gemeenten zijn oranje gekleurd wat staat voor maximaal twaalf koopzondagen per jaar. Rechts de situatie in 2015: in de meeste gemeenten is de koopzondag vrijgegeven wat aangegeven wordt met de donkerrode kleur. Illustr

In 2013 hield deze krant een onderzoek naar het aantal koopzondagen dat per jaar is toegestaan. In een groot deel van de gemeenten stond dat aantal nog op twaalf, het maximum dat in de Winkeltijdenwet van 1996 was afgesproken. Twaalf werd met de kleur oranje aangegeven, dus Nederland kleurde vooral oranje.

Anno 2015 is hetzelfde onderzoek herhaald en verschijnt er vooral veel donkerrood op de kaart van Nederland. Die kleur staat voor 52 toegestane koopzondagen per jaar. Het vrijgeven van de winkeltijden heeft alles te maken met de nieuwe Winkeltijdenwet die op 1 juli 2013 is ingegaan.

Vooral in de provincies Limburg, Noord-Brabant en Noord-Holland is de koopzondag vrijgegeven. Daar was over het algemeen weinig discussie over het onderwerp. Toen de landelijke overheid vorig jaar de Winkeltijdenwet verruimde, volgden veel gemeenteraden zonder al te veel discussie. Zo zijn de koopzondagen in 28 van de 33 Limburgse gemeenten vrijgegeven.

In de noordelijke provincies Friesland, Groningen en Drenthe is er relatief weinig belangstelling voor het vrijgeven van het aantal koopzondagen. Er is ook niet veel vraag naar, zeggen woordvoerders van gemeenten uit die provincies.

Discussies over de verruiming zijn er vooral in de biblebeltprovincies. In Gelderland bijvoorbeeld is in de helft van de gemeenten de wekelijkse koopzondag vrijgegeven, maar dat ging vaak niet zonder slag of stoot. Zo verzette de ChristenUnie zich in Aalten eerder deze maand fel tegen het vrijgeven van het aantal koopzondagen. Zonder resultaat, een meerderheid van de raad was ervoor. Ook in Zuid-Holland leidde de koopzondag regelmatig tot botsingen.

Navraag bij alle 393 gemeenten levert het beeld op dat er in de praktijk in veel plaatsen winkels maar mondjesmaat open zijn op zondag. Vaak zijn het maar enkele supermarkten of bouwmarkten. De winkelcentra in vooral de dorpen blijven gewoon dicht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer