Protestantse Gemeente van Dokkum houdt zaterdag een speciale Mariadienst
Protestanten moeten Maria de eer geven die haar toekomt. Daarom gaat ds. H. F. de Vries van de protestantse gemeente Dokkum-Aalsum-Wetsens zaterdagavond (19.00 uur) voor in een speciale Mariadienst in de Sint Vituskerk in Wetsens.
De predikant wil op deze manier Maria nadrukkelijker een plaats geven in liturgie en eredienst. Ds. De Vries is al langer met dit onderwerp bezig. In 2004 verscheen zijn boek ”Maria een weg tot Christus”. „In de protestantse traditie is Maria nagenoeg uit beeld geraakt”, reageert hij desgevraagd. „Alleen met Kerst en met Pasen krijgt ze in de prediking aandacht. Maar in de Lofzang van Maria staat dat al de geslachten haar voortaan zalig zullen spreken. Dat moeten we serieus nemen.”
Hoe ziet de Mariadienst er zaterdag uit?
„Het gaat om een gewone protestantse kerkdienst, met de gebruikelijke liturgie. We willen niet dat de dienst vervreemdend werkt voor de kerkgangers. We gaan niet tot Maria bidden.”
Waarom houdt u de dienst op een zaterdag?
„Dat is een bewuste keus. Zo kunnen we heel specifiek aandacht geven aan de betekenis van Maria voor de heilsgeschiedenis. Een zondagse dienst leent zich daar toch minder voor. We hebben voor deze zaterdag gekozen omdat in veel rooms-katholieke kerken op 25 maart wordt stilgestaan bij Maria Boodschap, het feest van de aankondiging van Jezus’ geboorte door de engel Gabriël.”
Waarom is het zo belangrijk om Maria voor het voetlicht te halen?
„Als we de Lofzang van Maria serieus nemen, geven we Maria de eer die haar toekomt. We plaatsen haar niet op een voetstuk en we vereren haar zeker niet als een godin; ze was een van ons. Maar God heeft aan Maria een bijzondere genade bewezen. Ze werd de moeder van Jezus. Dat ze gelovig instemde met de weg die God haar vroeg te gaan, heeft tot Kerst en Pasen geleid. Maria staat aan het begin van de heilsfeiten.”
Heeft de Reformatie Maria tekort gedaan?
„Dat is wel te verklaren vanuit de toenmalige situatie, als reactie op de praktijk in de Rooms-Katholieke Kerk. Maar daarom is het goed om Maria weer haar rechtmatige plaats in de kerk terug te geven. Zij is een van de weinigen geweest die Jezus tot het kruis toe volgden. Ze is haar hele leven bij Hem geweest. Dat is ook het verlangen van gelovigen, bij Hem te blijven ook als het moeilijk wordt. Maria is daarin een lichtend voorbeeld. In Johannes 19:27 staat dat Johannes Maria „in zijn huis” nam nadat Jezus tegen hem had gezegd: „Zie uw moeder”. Zo moeten ook wij Maria in huis nemen, haar een plaats geven in ons hart en in onze liturgie.”
Het gaat in de prediking toch om het heil in Christus?
„Beslist. Het thema van de dienst is ”Wie de moeder eert, eert de Zoon”. Maria heeft altijd op Jezus gewezen. Zij is niet zelf het doel, dat wilde ze ook niet. Je ziet dat terug in de beeldende kunst. Het gaat uiteindelijk om het werk van Christus. De aandacht voor Maria hoeft ook niet ten koste te gaan van de aandacht voor Jezus. In het gewone leven vindt een zoon het leuk als iemand zijn moeder een bos bloemen geeft. Daarmee wordt de zoon niet tekort gedaan.”
Hoe kijkt u aan tegen de rooms-katholieke Maria-verering?
„Er zijn verschillende struikelblokken tussen protestanten en rooms-katholieken, maar op het punt van Maria hoeven die er niet te zijn. Volgens de officiële kerkelijke leer kan Maria nooit de plaats van Jezus als Verlosser vervangen en verwijst zij altijd naar Jezus als de werkelijke Middelaar tussen de mens en God. Dat mensen daar in de praktijk iets anders van maken, doet daar niets van af. Zonder daarin direct mee te gaan, kan ik overigens wel begrijpen dat rooms-katholieken zich tot Maria wenden om hulp en troost. Ik vergelijk dat met mensen die bij het graf van een dierbare hun gedachten neerleggen en daar troost bij ervaren omdat ze geloven dat de overledene bij God is. Het zijn werelden die elkaar raken. Maar we gaan te ver als we zo Gods hulp willen afdwingen. De Heere helpt op Zijn tijd.”