Kerk & religie

HHJO-jongerendag: Knielen is een kwestie van leven of dood

AMERSFOORT. Buig je voor de wereld of kniel je voor God? Dat was het thema van de -16-jongerendag van de Hersteld Hervormde Jongerenorganisatie (HHJO) die zaterdag gehouden werd in het gebouw van het Van Lodenstein College in Amersfoort.

Van onze verslaggever
23 March 2015 20:25Gewijzigd op 15 November 2020 17:36
Jongerendag van de HHJO in Amersfoort. beeld RD, Anton Dommerholt
Jongerendag van de HHJO in Amersfoort. beeld RD, Anton Dommerholt

De dag werd geopend door ds. A. Kos uit Hardinxveld-Giessendam. Hij las een gedeelte voor uit Daniël 3, waarin Sadrach, Mesach en Abed-Nego in de oven worden gegooid omdat ze niet willen buigen voor het beeld van Nebukadnezar. Ook las hij uit 1 Johannes 2: „Heb de wereld niet lief, noch hetgeen in de wereld is.”

Ds. F. van Binsbergen uit Schoonrewoerd hield een lezing. „Wat zou jij gedaan hebben als je destijds in het dal van Dura had gestaan? Ik maak het jullie en mezelf eigenlijk veel te gemakkelijk met die vraag. Dat dal van Dura is zo ver weg. We zitten hier als reformatorische jongeren knus bij elkaar. Wij vinden het niet normaal dat je wordt vervolgd om je geloof, maar wél heel normaal dat je op je vijftiende nog niet bekeerd bent.”

Toch is het hier vanmorgen even spannend als in het dal van Dura, vervolgt de predikant. „Wij worden niet bevolen om voor een afgod te buigen, maar zondag aan zondag opgeroepen om te knielen voor de levende God. En dat is ook een kwestie van leven of dood. Want al ga je na de dienst gezellig naar huis, in die kerk hoor je van de vurige oven van Gods toorn. Daar kom je in terecht als je niet knielt. Want God is heilig. Daarom komt vanmorgen de vraag heel dichtbij: Wat doe jij en wat heb je tot nu toe gedaan?”

Excuses

Mensen verzinnen vaak excuses om niet te hoeven knielen, zegt de predikant. Excuses zoals: Ik doe het morgen wel. „Maar weet jij of je morgen nog leeft? Jongens en meiden, als je morgen sterft en je hebt niet geknield voor God, is het te laat. Als je blijft uitstellen, jaar na jaar, en Jezus komt terug, dan zul je branden.”

Een ander veel genoemd excuus is: Ik kan niet knielen voor God. „Zijn dat ook jouw woorden? Dat is erg. Hij is de Vader van je doop. Hij zegt: „Ofschoon jouw zonden vele zijn, ik maak ze om Jezus’ wil rein. Ik heb het beloofd.”

„Als de duivel met zijn vingers knipt, buigen we meteen. En als de Heere zegt: „Kom, kniel”, zeggen we dat we dat niet kunnen.” Het zou andersom moeten zijn. „We zouden moeten zeggen: Ik kan niet buigen voor de wereld. Ik wil het niet, omdat God al mijn liefde waard is. Omdat die liefde van God me heeft gered van het vuur, losgemaakt uit de banden van de satan. Hoe zou ik kunnen zondigen als ik weet dat ik Hem daarmee in Zijn gezicht sla, Hij Die mij Zijn Zoon gaf?”

Buigt een kind van God nooit meer voor de wereld? „Was dat maar waar”, zegt ds. Van Bins-
bergen. „Het kan gebeuren, al wil je het niet. Het is zoals Paulus 
zei: „Want het goede dat ik wil, doe ik niet, maar het kwade, dat ik niet wil, dat doe ik. Ik ellendig mens, wie zal mij verlossen uit het lichaam dezes doods?” Dan gaat hij op zijn knieën: „Ik dank God, door Jezus Christus, onze Heere.” Wat doe jij vandaag? Ga je weer voor de bijl voor het gif van de satan, of buig je je knieën voor het bloed van de Heere Jezus? Laat ik eindigen met woorden van Mozes: Vandaag heb ik 
je voorgesteld het leven en de dood. Kies dan het leven en kniel.”

Na de lezing konden de jongeren workshops volgen. Ook Stichting De Ondergrondse Kerk (SDOK) was aanwezig en toonde wat knielen betekent in tijden van vervolging.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer