Veel kritiek op asielplan VVD
DEN HAAG (ANP). De VVD wil de stroom asielzoekers naar de EU indammen. Vluchtelingen moeten in de regio worden opgevangen.
Van andere politieke partijen kwam zondagavond meteen scherpe kritiek op het plan. Alleen PVV-leider Geert Wilders noemt het voorstel van de VVD „geweldig”.
Volgens Tweede Kamerlid Malik Azmani, dat zondag met het plan naar buiten kwam, is het nu „niet te voorkomen dat ook terroristen hun weg naar Europa weten te vinden”. Azmani wil in principe alleen Europese vluchtelingen asiel bieden in Europa. Azmani: „Door in de regio voldoende veilige opvang te creëren, maken we asielaanvragen in Europa overbodig”.
De huidige aanpak noemt de VVD’er onhoudbaar en een groot risico voor de veiligheid. „De terreur van IS” jaagt mensen in de handen van de smokkelaars. Omdat die daar grof aan verdienen wordt zo bijgedragen aan de financiering van de gewapende strijd tegen het westen, meent Azmani. „We weten niet wie we binnenhalen: een echte vluchteling, een gelukszoeker of een terrorist.”
Wilders reageerde meteen: „Hopelijk geen loze belofte. Ik stel voor snel de PvdA lozen en met ons uitvoeren!” PvdA, D66, GroenLinks, ChristenUnie en de groep Bontes/Van Klaveren daarentegen waren kritisch in hun eerste reacties.
„De VVD gaat met dit voorstel nu echt op de PVV-tour”, aldus Kamerlid Linda Voortman van GroenLinks. „Ik raad de VVD aan eens te gaan kijken in de vluchtelingenkampen langs de Syrische grenzen. Bovendien is dit voorstel in strijd is met internationale afspraken.” Dat laatste vindt ook oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas (VVD). Hij twittert: „Sluiten van de grens voor asielzoekers is in strijd met internationale verdragen. Plan VVD dus onuitvoerbaar. En humanitair onwenselijk.”
Sander Terphuis, PvdA-lid dat zich tegen het strafbaar stellen van illegaliteit keerde, liet op Twitter ook meteen van zich horen. „VVD weet al te goed dat hun plan volstrekt onrealistisch is. Vraag is dus welk spelletje speelt de VVD.”
Volgens VluchtelingenWerk wordt van de Syrische vluchtelingen bijvoorbeeld al 97 procent opgevangen in de regio, zoals Jordanië, Libanon en Turkije. De rest komt naar Europa. „En dat kleine aantal mensen moeten we bescherming blijven bieden. Als je de grenzen nu dichtdoet, dan gaan ze juist nóg meer moeite doen om hier te komen, nemen ze nóg meer risico’s, en rekenen mensensmokkelaars nóg hogere prijzen.”